Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 11. juni 2006 kl 22.30 Dronning Elizabeth 80 år

Dronning Elizabeth – i dag, i går, i mor

Dronning Elizabeth 2 rundet 80 år den 21. april, noe som markeres med et todelt jubileumsprogram laget av BBC. (Foto: BBC Worldwide)
Dronning Elizabeth 2 rundet 80 år den 21. april, noe som markeres med et todelt jubileumsprogram laget av BBC. (Foto: BBC Worldwide)
Vi følger dronning Elizabeth i hennes travleste tid på året, sommeren. Siste halvdel av BBCs jubileumsprogram gir også en rekke tilbakeblikk på avgjørende begivenheter i dronningens liv.

Andre del av jubileumsprogrammet tar for seg dronning Elizabeths mest travle tid på året, som alltid er sommersesongen. Fjorårets var intet unntak, og blant de største markeringene var 200-årsjubileet for slaget ved Trafalgar og 60-årsjubileet for avslutningen av den andre verdenskrig.

I 1997 kom dødsbudskapet fra Paris, der prinsesse Diana var forulykket. Programmet oppsummerer sorgen som kom til uttrykk i den nærmeste tiden etter tragedien.
Annus horribilis
Med alle skandalene i og omkring det britiske hoff, og med skilsmissen mellom Diana og Charles i 1992, så dronningen tilbake på et forferdelig år. Jubileumsprogrammet fokuserer særlig på begivenheter som fant sted i dronningens liv på 1990-tallet.

"1992 er ikke et år jeg skal se tilbake på med udelt glede. For å si det med de samme ordene som en av mine fortrøstningsfulle brevvenner har brukt, så har det vært et annus horribilis," konstaterer dronningen i utdraget av talen som gjengis i sendingen.

Den unge Elizabeth
Også et tilbakeblikk på den unge Elizabeth er med, og fokus er særlig på prinsessen og den fem år eldre prins Philip og deres kjærlighetsforhold. De traff hverandre mens den greske kongefamilien var i eksil, nærmere bestemt på krigsskolen for sjøforsvaret i Darthmouth. Hun var da bare 13 år gammel og han 18.

10 statsministre
I alt 10 britiske statsministre har regjert under dronning Elizabeth, og i programmet deltar tre av dem. Den britiske statsministeren har et fast ukentlig møte med dronningen. Det er av privat og konfidensielle karakter, og i sendingen får vi adgang til et slikt møte mellom statsminister Tony Blair og dronningen.

Til sist viser programmet mer av dronningens hektiske reiseskjema, med kongelig besøk til Newcastle, Scotland og Malta.

Britisk dokumentar i to deler (2006)
Originaltittel: The Queen at 80 (Episode 2)
Produsert av: BBC Worldwide
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.no