Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 11. mai 2009 kl 19.30 De som bygger landet: Pizzaeventyret

Hyllest til arbeidsfolket

Svein Urke og Sissel Helbostad jobber på pizzafabrikken på Stranda. (foto: Speranza film AS)
Svein Urke og Sissel Helbostad jobber på pizzafabrikken på Stranda. (foto: Speranza film AS)
Speranza film har samlet en rekke sterke regissører og laget en poetisk dokumentarserie om norske arbeidsplasser og de som jobber der. Det er en folkelig hyllest til arbeidsfolk i hele landet, skildret med humor og varme. Møt menneskene som gir oss Pizza Grandiosa, Vesterålens fiskeboller og melkesjokolade.

"De som bygger landet" er en portrettserie på seks halvtimes episoder, fra seks norske arbeidsplasser. Hver episode portretterer livet ved en særegen arbeidsplass, en arbeidsplass som bidrar til å bygge det norske samfunnet.

De seks arbeidsplassene vi blir bedre kjent med er: Grandiosa, Vesterålens Hermetikkfabrikk, Ekornes, Christiania Spigerverk, Freia sjokoladefabrikk og Norsk Statistikk.

Olin som produsent
Idé og produksjon er ved Margreth Olin og Thomas Robsahm. Dette er første gang Margreth Olin befinner seg på produsentsiden. Olin er tidligere kjent for blant annet kinodokumentarene "Kroppen min" og "Ungdommens råskap".

Thomas Robsahm har laget blant andre spillefilmene "Svarte Pantere", og "Det største i verden", samt kinodokumentaren "Myggen".

Med seg på laget har de fått Jannicke Systad Jacobsen, Solveig Melkeraaen, Gunhild Asting, Ingvil Giske og Mette Aakerholm, som hver har regissert en eller to episoder.

Pizzaeventyret
I første episode besøker vi Stabburet på Stranda og en av de to fabrikkene i Norge som produserer Pizza Grandiosa. Produksjonen startet i 1980 og den første dagen ble det produsert 1804 pizzaer. I dag lager fabrikken 30 millioner pizza i året.

De ansatte på pizzafabrikken elsker å sette nye produksjonsrekorder og konkurrer både seg i mellom og med andre fabrikker. Bygda støtter også opp ved å sette til livs store mengder Grandiosa.

Programmet er sendt tidligere

Norsk dokumentarserie i seks deler
Produksjonsselskap: Speranza Film AS (2007)
Produsent: Thomas Robsahm og Margreth Olin
Regissører:
1. Pizzaeventyret: Jannicke Systad Jacobsen
2. Fiskebollefabrikken: Solveig Melkeraaen
3. Stressless: Gunhild Asting
4. Christiania Spigerverk: Ingvil Giske
5. Freia: Mette Aakerholm
6. Statistikk: Solveig Melkeraaen
Prosjektleder NRK: Cathrine Wik
Pressekontakt: Katrine Andresen, 23 04 99 18 – 91 84 42 39
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no