Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 22. mai 2009 kl 19.00 Safari spesial: Leonard Rickhard

Nært på Leonard Rickhard

Leonard Rickhard skal være festspillkunster i de nærmeste dagene og viser fram helt nye arbeider i Bergen Kunsthall. (Foto: NRK)
Leonard Rickhard skal være festspillkunster i de nærmeste dagene og viser fram helt nye arbeider i Bergen Kunsthall. (Foto: NRK)
Årets festspillkunstner i Bergen er maleren Leonard Rickhard. I en spesialutgave av Safari tar Rickhard oss med inn i atelieet sitt og forteller til Jeannette Platou om bakgrunnen for sitt kunstnerskap og arbeidet med maleriene.

Leonard Rickhard regnes i dag som en av Norges mest sentrale, nålevende kunstnere. Siden debuten i Kunstnerforbundet i 1974, har Leonard Rickhard hatt mange store utstillinger og er kjøpt inn til de fleste norske samlinger.

Revitalisert maleriet
De røde brakkene og bjørkeskogen er motiver som går igjen i bildene hans. Vi møter også figurer som modellbyggeren, fugleelskeren og landmåleren. Disse motivene bruker han i stadig nye konstellasjoner og på denne måten skapes stadig nye historier. Mange mener at Rickhard har revitalisert maleriet med sin uttrykksform.

Kunstnerisk kamp
For Rickhard er den kunstneriske prosessen en påkjenning. Han bruker ord som basketak og kamp om arbeidet med bildene. "På atelieret er jeg som et rovdyr som går rundt og leter etter svakheter," sier han i programmet.

Man skulle ikke tro at en slik person ville slippe et fjernsynskamera tett innpå seg, men i dette programmet forteller Leonard Rickhard nært og ærlig om oppveksten like etter frigjøringen og hvordan minner fra krigsårene ble bestemmende for hans kunstnerskap.

Egenprodusert kunst- og kulturmagasin fra NRK Kultur (2009)
For mer informasjon kontakt:
Programleder: Jeannette Platou
Prosjektleder: Ingerid Nordstrand, 996 03 903
Pressekontakt: Steinar Dahl, 954 23 021
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, 815 65 900