Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 22. oktober 2011 kl 21.10 Legendariske kvinner: Coco Chanel

Skaperen av "den lille sorte"


I kveldens episode får vi et nærmere innblikk i livet til franske Coco Chanel – fattigjenta som ble en av verdens mest kjente moteikoner.

Coco Chanel (1883-1971) : " Det enkle er nøkkelen til sann eleganse"

Gabrielle «Coco» Bonheur Chanel tok steget fra sitt lille hattemakeri til å grunnlegge et av verdens største motehus: The House of Chanel. Som moteskaper banet hun vei for komfort og enkelthet innen damemote. I datidens mannsdominerte motebransje fikk hun innpass som en ledende forretningskvinne. I dag er hun mest kjent som skaperen av kjolen «den lille sorte» og parfymen Chanel No. 5.

Den evige elskerinnen
Hun omga seg med rike og berømte. Dermed ble hennes merke assosiert med de velstående. Men bak Chanels suksessfulle karriere finner vi skjulte historier om samarbeid med nazistene og en livstid med skandaløse forhold til blant andre Hertugen av Westminster, den russiske komponisten Igor Stravinsky og den tyske spionen Hans Gunther von Dincklage.

Chanels søken etter kjærlighet kostet henne nesten alt.

Motedronningen døde i 1971 på Ritz i Paris, hotellet der hun bodde i over 30 år av sitt liv. Hun ble 87 år gammel. Chanel ble av magasinet The Times kåret til én av århundrets hundre viktigste og innflytelsesrike personligheter.

Om serien
De så ut til å ha alt – glamour, makt, velstand og beundrere. Kvinner som Grace Kelly, Coco Chanel og Audrey Hepburn ble dyrket av millioner av mennesker verden over. Men suksess til tross, bak fasaden var det ofte private strider og personlige tragedier.

Denne serien tar oss med inn i arkivene, med intervjuer og dramatiske rekonstruksjoner. Vi får innblikk i prisen de legendariske kvinnene betalte for sine prestasjoner.
Allikevel overvant de prøvelsene og ble stående i historien som ikoner for det 20.århundre.

Britisk dokumentarserie
Produsert av BBC Wordlwide
Originaltittel: Extraordinary women
Pressekontakt: Aesha Ullah, mobil: 41 41 46 53
TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice, tlf 815 65 900, info@nrk.no