Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 23. august 2005 kl 19.55 Gastronomi: Bordets språk

Er kniv og gaffel tegn på fremgang?

Henry Notaker lærer å spise med fingrene på en fin restaurant i India (Foto: Per Jordal, NRK)
Henry Notaker lærer å spise med fingrene på en fin restaurant i India (Foto: Per Jordal, NRK)
I steinalderen spiste alle med fingrene, men det er jo det vi også gjør på de mest moderne restaurantene, på gatekjøkken og hamburgerbarer. I det femte programmet i serien "Gastronomi" reiser Henry Notaker både til India og USA.

I India får Henry Notaker opplæring i å spise med fingrene på en fin restaurant. Også i USA spiser han med fingrene - på en gammeldags drive-in der maten serveres av såkalte "car-hops".

Programlederen reiser også tilbake i tid til 1800-tallets Norge, der vertinnen slikket skjeen ren for gjesten.

Han spør også hvor bordmanerene egentlig kommer fra. Hvor viktig er det med en fin oppdekking? Mesterkokken Trond Moi forklarer hvorfor glass og tallerkener på hans restaurant ser ut som en moderne kunstutstilling; alle er redde for at hele greia skal ramle sammen.

Om serien
NRKs matserie "Gastronomi" er en fabelaktig reise i matens verden og i matens historie. Programlederen Henry Notaker tar seerne med til keisertidens Kina, til fast-foodkulturens USA og til potetprester på den norske landsbygda. Han læres opp til å spise indisk mat med fingrene, får smake på den ekte balsamicoeddiken i en kjeller i Modena, deltar i vinterblot på Island, inspiserer isproduksjonen på det stedet Ice Cream Sundae ble oppfunnet, snakker med en kokkepike som laget vegetarmat til Mahatma Gandhi, drøfter den norske kokkerevolusjonen med Paul Bocuse og serveres brennevin på et fransk apotek.

Sammen med regissør Per Jordal og fotograf Håvard Jenssen har Notaker reist kloden rundt for å finne de rette situasjonene og de rette bildene til denne serien som tar historien på alvor, men samtidig holder en lett og underholdende stil. Programserien bygger på boka "Gastronomi – til bords med historien", som Henry Notaker ga ut i 1986 og som snart har solgt i 20 000 eksemplarer. Notaker en internasjonalt anerkjent ekspert på gamle kokebøker, og er blant annet blitt invitert til å holde forelesninger om europeisk mathistorie ved franske universiteter.

Programmet er sendt tidligere.

Norsk dokumentar fra Program Oslo, Kulturavdelingen
Programansvarlig: Henry Notaker henry@notaker.com
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78