Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 19. august 2002 kl 21.30 Dok1: Dok1: Når mennesker blir våpen

Mennesker eller humanoider?

Det er snart 20 år siden en selvmordsbomber sprengte den amerikanske ambassaden i Beirut – og verden så konturene av en ny kampform. (Foto: Europe Images International)
Det er snart 20 år siden en selvmordsbomber sprengte den amerikanske ambassaden i Beirut – og verden så konturene av en ny kampform. (Foto: Europe Images International)
Hva driver mennesker til å bli levende bomber? Kveldens dokumentar tar utgangspunkt i Japans kamikaze-piloter under siste verdenskrig og trekker linjene videre til bombeattentatene i Beirut på 1980-tallet, til Kurdistan, Iran, India, Sri Lanka, til våre dagers blodige konflikt mellom palestinere og israelere – og videre til Zero Point på Manhattan der historiens største attentat utspant seg i fjor (2823 døde).

”Når mennesker blir våpen” går i dybden og forsøker å forklare fenomenet selvmordsbombere. Den franske dokumentaren viser opptak bl.a. fra Iranian Newsreel, fra den arabiske fjernsynsstasjonen El Manar, fra Hamas-arkivene og fra Tamil-tigrenes arkiver.

20 år med selvmordsterror
”Når mennesker blir våpen” viser at en selvmordsbomber ikke lenger er en soldat som representerer et land, men en person som er rekruttert av ikke-statlige interesser for å gi sitt liv i en politisk saks tjeneste. Da en bil fylt med 4,5 tonn eksplosiver kjørte opp inngangen til den amerikanske ambassaden i Beirut den 18. april 1983, lyktes selvmordsbomberen å rive med seg 63 mennesker i den voldsomme eksplosjonen. Dette attentatet signaliserte en ny æra for selvmordsbombere – og en ny kampmåte.

Attentatene som siden har vært rettet mot amerikanske og israelske mål i Midt-Østen, har vist verden hvordan en ny kampmåte er innført: Selvmordsaksjonen.

Terroristen og hans ofre
I ”Når mennesker blir våpen” intervjues militante Hizbollah-folk i Midt-Østen. Vi får innsikt i hvordan avgjørelsen om å endre strategi, fra ”konvensjonell” terror til selvmordsaksjoner, ble tatt. En selvmordsbombers liv og død blir gjennomgått, sammen med hans familie. Vi får se innholdet av videokassetten han spilte inn før terroraksjonen, og vi får møte noen av de overlevende blant selvmordsbomberens ofre.

Drap på sivile som strategi
Hizbollahs framgang i kampen mot Israels invasjon av Libanon på 1980-tallet blir
gjennomgått, likeså Hamas´ bombing av busser i Israel på 1990-tallet for å underminere Osloavtalen, Kurdistans Workers Party´s kamp mot Tyrkia og Tamil-tigrenes selvmordsaksjoner i Sri Lanka.

Dokumentaren munner ut i en gjennomgang av Hamas og Al Quaida. Vi blir med inn ”Hamas-land” i Palestina, hører prekener i Hamas-dominerte moskéer, der ungdommen oppfordres til å bruke sine egne liv i kampen mot fienden. Drap på sivile later til å være en kult blant Hamas-tilhengere.

Terroristsorganisasjonen Al Qaida sto bak de 16 selvmordsaksjonistene som var med på å ta livet av tre tusen mennesker i løpet av noen timer den 11. september i fjor – og ødelegge statlig og privat eiendom for flere milliarder dollar. Strategien synes å være å forårsake så mye død og ødeleggelse som mulig for å utløse en apokalyptisk krig. Dokumentaren følger i sporene til Mohammad Atta, terroristen som styrte det første flyet inn i World Trade Center, og undersøker de kulturelle og religiøse motsetningene som styrer en ”postmoderne” islamist.

Mandagsdokumentarene på NRK1 har fra denne uken skiftet sendetid fra 22.00 til 21.30 samt navn fra Dok22 til Dok1.

Fransk dokumentar fra Europe Images International
Original tittel: Bombes Humaines
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 (gunilla.gaarder@nrk.no)
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57