Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 20. oktober 2009 kl 19.30 Ut i naturen: Aksjon fjellrev

Nye tider for fjellreven

Fjellreven får ikke fram valper og står dermed i fare for å bli totalt utryddet. (foto: Arild Landa, NINA)
Fjellreven får ikke fram valper og står dermed i fare for å bli totalt utryddet. (foto: Arild Landa, NINA)
Er vi de siste som får oppleve fjellrev i norsk natur? Den står nemlig i fare for å bli totalt utryddet, men en storstilt redningsaksjon er i gang. Nå forsøker forskere å hjelpe fjellreven med å avle fram nye valper.

Selv om fjellreven har vært fredet siden 1930 er det bare et 50-talls individer igjen. Mange har lurt på hvorfor den lille, men tøffe fjellreven ikke klarer å formere seg. Og svaret er at det i hvert fall ikke er fjellrevens skyld.

Derfor har Direktoratet for naturforvaltning bestemt at det skal gjøres en stor, dyr og langvarig innsats. Ville fjellrever ble hentet inn til avlsstasjonen ved Oppdal. Der får de mat og stell nok til å få fram valper. Og valpene blir så sluppet ut igjen i norske fjell. Ut i naturen var med da forsker Nina Eide fra NINA bar to fjellrevvalper inn i Dovrefjell høsten 2007. Nå skal vi se hvordan det er gått med dem.

Verdifull som død
Et fjellrevskinn var lenge mer verdt enn en hel årsinntekt til en arbeider. Jakt og fangst i feller førte dermed til å utrydde hele stammen. Og de få dyrene som ble igjen, har ikke klart å øke antallet. Men nå er det nye farer som truer.

Maten blir borte
Fjellreven er avhengig av gode smågnagerår for å få fram valper. Nå går det mange flere år mellom de gode årene. I tillegg er rødreven kommet til høyfjellet og den både dreper og fordriver den mindre slektningen. Håpet er at valpene som nå blir avlet fram i fangenskap skal gjøre fjellrevstammen sterk nok til å overleve både farer og magre år.


Programledere: Kari Toft og Jørn Nordli Mobil: 911 38881
Produksjonsleder: Bjørg Langeland, mobil 93496759,
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900