Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 15. mai 2003 kl 19.30 Schrödingers katt

Flesketur til Finland

Finsk fleskehandel er ikke som fleskehandel i Sverige.(NRK-foto)
Finsk fleskehandel er ikke som fleskehandel i Sverige.(NRK-foto)
I kveld skal vi følge en sosialantropolog på fleskehandel til Kilpisjärvi i Finland. Vi kjenner alle til den utstrakte fleskehandelen på Østlandet over til Sverige. Nordmennene som tar turen over til den lille fjellbygda i Finland, har andre motiver når de reiser enn bare å kjøpe flesk.

Institutt for Bygdeforskning og Statens Institutt for Forbruksforskning har i lengre tid kartlagt grensehandelen. Spør forskerne dem som tar turen inn i Sverige over Svinesund, svarer de fleste at de drar for å handle billig flesk og alkohol.

"Schrödingers katt" har fulgt sosialantropolog Gro Follo på feltarbeid i den lille finske fjellbygda Kilpisjärvi. Hvert år omsettes det flesk for betydelige beløp fra den eneste butikken som ligger nær Treriksrøysa mellom Norge, Sverige og Finland.

Flesk ikke eneste motiv
Flesk kommer i andre rekke for en som har tatt den tre timer lange turen fra Tromsø til Finland. Isfiske, bilen skal inn på verksted eller man skal rett og slett på tur, svarer turistene når feltarbeideren spør. Fleskemotivet havner lenger nede på lista når forskeren spør de norske som stikker innom bygda. Det er store forskjeller mellom Svinesund og Kilpisjärvi, og det får du mer om i Schrödingers Katt i kveld.

Om "Schrödingers katt"
"Schrödingers katt" er et populærvitenskapelig program som har vunnet flere internasjonale tv-priser. "Katta" samler hver uke ca. 600.000 seere.

Produsert for NRK1 av Program RIKS, Trondheim
Programleder: Gry Molvær
Prosjektleder: Kari Hustad
Pressekontakt: Erik Bull , tlf 99599760