Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 19. desember 2000 kl 17.40 Med kroknebb og stålklo

Med kroknebb og stålklo (t)


NRK2 tirsdag 19. desember kl 17.40
Med kroknebb og stålklo

I ørnens rike

Med rette sier vi at ørnen er fuglenes konge. Dens majestetiske hodeform og fantastiske aerodynamiske vingespenn har ofte gjort den til maktsymbol for nasjoner og organisasjoner. I dag får vi et gjensyn med BBCs luftige utsyn over ørnens vidstrakte rike.

Det er ganske imponerende hva denne rovfuglen er i stand til. Den kan holde seg i dovne sirkler i svimlende høyde, for så plutselig å stupe ned mot sitt bytte. Med nådeløs aggresjon og sylskarpe klør går ørnen løs på byttet som kan være større enn den selv. En apekatt i tretoppen, en enslig gaselle ute på slettelandet eller en stor fisk. Det er ikke lett å unngå ørnens skarpe blikk.

På folkemunne går det mange gamle historier om hvordan ørnen også har gått til angrep på mennesker. Man var særlig redd for at barn skulle bli tatt av ørnen og fløyet av sted til et fjerntliggende rede.

I dette naturprogrammet, som er produsert av BBC i samarbeid med NRK, får vi enestående opptak av ørn fra forskjellige kanter av verden. Nettopp fordi ørnens daglige jaktforberedelser foregår i så stor høyde, har det tidligere vært svært vanskelig, for ikke å si umulig, å filme denne delen av ørnens liv. I kveldens program får vi for første gang se ørnen i svev under alle himler.

Programmet er i to deler. Andre del blir sendt i NRK2 2. juledag.

NRK2 tirsdag kl 17.40
Tidligere sendt NRK1 10.5.98

Naturdokumentar
Produsert av BBC i samarbeid med NRK
Originaltittel: BBC Wildlife Special: Eagle
Presentert av David Attenborough og Hans Chr. Alsvik
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53 (anna-marie.normann@nrk.no)

Bilde
Ørnen er fuglenes konge - en aggressiv og nådeløs jeger.