Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 26. april 2004 kl 23.10 Dok1: Argentinas bortførte barn

Diktaturets stjålne barn

Rosa Rosinbit (t.h.), bestemor til et av barna som ble bortført av det argentinske juntaregimet, sammen med sin svigermor Argentina Pérez. (Foto: Gunnar Källström, SVT)
Rosa Rosinbit (t.h.), bestemor til et av barna som ble bortført av det argentinske juntaregimet, sammen med sin svigermor Argentina Pérez. (Foto: Gunnar Källström, SVT)
I Argentina ble en mengde barn bortført under diktaturet på 70- og 80-tallet. De var ofte barn av såkalt "forsvunne" personer, dvs. folk som i regelen ble henrettet av junta-regimet. En svensk dokumentar i "Dok1" handler om jakten på det argentinske ekteparet Rosinbits bortførte sønn.

I diktaturets tid i Argentina var det vanlig at spedbarn etter "forsvunne" personer havnet hos barnløse ektepar innen det militære. I dokumentaren møter vi Mariana Rosinbit som hele sitt liv har lett etter sin bortførte lillebror. Foreldrene hennes var blant de "forsvunne", og broren ble født i fengslet av moren Patricia Rosinbit, deretter plassert hos en barnløs militærfamilie.

En overlevende medfange av Patricia blir sporet opp i dokumentaren. Hun var vitne til Patricias forløsning på Marinens Mekaniske Skole i Buenos Aires, dit alle politiske fanger ble ført i diktaturtiden.

Mariana Rosinbit får etter hvert rede på hvor broren holder til. Det kommer som et sjokk at han befinner seg hos den samme militærfamilien som sto bak ekteparet Rosinbits "forsvinning".

Bestemødrene på plass
Argentina har for lengst fått sin bestemorforening, "Abuelas", der bestemødrene til barn som ble bortført under diktaturet, søker etter sine barnebarn og etter sannheten om hva som hendte med dem. Likeledes finnes det en "Hijos"-forening, der barn med foreldre som forsvant, søker etter sine bortførte søsken.

Fram til 2002 hadde foreningene funnet fram til 77 bortførte barn, flere av dem med en lignende skjebne som Marianas bror.

"Forsvunnet" regissør
Regissøren bak dokumentaren, Fatima Llorens, satt selv fire år i det argentinske militærdiktaturets fengsler. Som Patricia Rosinbit fødte hun et barn i fangetiden. Til alt hell havnet det hos besteforeldrene, og Llorens ble gjenforent med barnet i 1980.

Utvekslingsprogram fra SVT (Nordvisjonen)
Original tittel: Argentinas försvunna barn
Regi: Fatima Llorens
Produksjon: SVT (2002)
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57