Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 5. oktober 2003 kl 00.15 Migrapolis

Familiegjenforening

Odd Kristian og hans kone Tove Anita Pedersen har tatt ansvaret for hans afrikanske halvsøster Maria (t.h.). Ekteparets datter, Tanita, til venstre for moren (Foto: NRK)
Odd Kristian og hans kone Tove Anita Pedersen har tatt ansvaret for hans afrikanske halvsøster Maria (t.h.). Ekteparets datter, Tanita, til venstre for moren (Foto: NRK)
Shahzad Gufoor vurderer å gifte seg med ei jente fra Pakistan, Odd Kristian Pedersen har adoptert sin afrikanske halvsøster og Drifa Fanna kjemper for å bli gjenforent med sin marokkanske mann. Det handler om familiegjenforening i Migrapolis denne uka.

En stor del av dagens innvandring til Norge dreier seg om det myndighetene definerer som "familiegjenforening". Det kalles det, enten det handler om en gjenforening av nære slektninger eller om en ny ekteskapsinngåelse. Mange mennesker med minoritetsbakgrunn henter ektefelle fra foreldrenes hjemland, og det er også mange nordmenn som velger å gifte seg med en utlending.

Aldersgrense?
Fra tid til annen settes reglene for familiegjenforening på den politiske dagsorden. Noen politikere mener at det bør settes en ekstra høy aldersgrense for ekteskapsinngåelse med et menneske fra et annet land. Dette begrunnes bla med at man ønsker å bekjempe tvangsekteskap. Noen ser det også som et problem at minoritetsmiljøene stadig får tilførsel av nye medlemmer som ikke kan norsk og er ukjente med norske samfunnsforhold.

Afrikansk halvsøster
Samtidig kan familiegjenforening handle om å få muligheten til å ta vare på en gammel mor, eller å få leve sammen med en ektefelle man lenge har vært skilt fra. Det kan til og med være et spørsmål om å ta ansvaret for en afrikansk halvsøster og hennes kusine. Slik er det for Odd Kristian og kona Tove Anita Pedersen fra Kristiansand som vi møter i Migrapolis denne uka.

Uansett – familiegjenforening handler om nære relasjoner og sterke følelser. De grensene samfunnet setter, har stor betydning for den enkeltes liv.

Reportere i dette programmet er Marianne Tveit, Rajan Chelliah og Arun Ghosh.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder Marianne Mikkelsen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83
Blir også sendt søndag på NRK1


LENKER
  • Hjemmeside