Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 1. november 2005 kl 19.30 Ut i naturen: Magasin

Svalbardturismen

Programleder Monika Blikås tar seerne med til Svalbard. (Foto: Thomas Hellum, NRK)
Programleder Monika Blikås tar seerne med til Svalbard. (Foto: Thomas Hellum, NRK)
Hva får seks karer til å legge ut på kajakktur i isødet, omgitt av isbjørner og hvalross? Hvorfor finnes det ikke pingviner på Svalbard? Og hva er trikset for å lure seg ti meter inn på beitende villrein? Programleder Monika Blikås tar seerne med fra Longyearbyen til gnistrende vakre 80 grader nord.

Men Monika er ikke alene. Guiden Eirin Bjørkvoll i Spitsbergen Travel er en god hjelper å ha med på turen. Vi møter også Trond Svenøe fra Norsk Polarinstitutt.

Eksotiske Svalbard
Aldri før har Svalbard vært så populært som reisemål. I fjor besøkte over 45 000 turister fra inn- og utland den lille øygruppen. Balansen mellom turisme og miljøvern er hårfin i den sårbare arktiske naturen, samtidig som et besøk gjør flere og flere miljøbevisste. Men hva kan en egentlig oppleve på Svalbard? Alt etter årstid og værforhold er det noe for alle aldre – og spenningsnivåer.

Ekstrempadling
I flere år har de planlagt å padle rundt Nordvestlandet – som de første i verden. Ut i naturen var med da de seks karene ble plukket opp igjen i isødet etter en snau måned på tur, uten kontakt med omverdenen, og var spente på om de hadde klart å ta seg rundt den isdekte østsiden, turens desidert farligste strekning. Ut i naturen fikk svar, og programmet inneholder unike filmopptak fra den strabasiøse ferden.

Hvalrosskoloni
Hvalrossen har rykte på seg for å være farlig, men er den egentlig det? At den kan punktere en kajakk er selvsagt livsfarlig for den som faller i ishavet. Ut i naturen kom på kloss hold. Vi får også forklaring på hvorfor det ikke fins pingviner på Svalbard. Det blir også nærkontakt med både brunbjørn og villrein.

Et iseventyr
Når 60 prosent av Svalbard er dekket av isbreer, skal det godt gjøres å ikke komme tett innpå de mektige isveggene – og kanskje få se en kalving i det breen gir etter og slipper nye isfjell løs. En mer sjelden side ved Svalbard er de varme kildene i Bockfjorden. Der er landskapet så likt planeten Mars at NASA forsker der til neste romferd. Seerne får også være med når cruisefolket som krysser 80 grader nord for første gang får sin iskalde dåp.

Egenprodusert naturdokumentar fra Program riks, Hordaland
Programleder: Monika Blikås, tlf: 47 81 73 96
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78