Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 22. august 2006 kl 23.15 Utsyn: Flyktig fred i Midtøsten: Clinton 1999-2000

Brennpunkt Midtøsten, "årets program"

I fjor mottok Norma Percy den britiske prisen Television Journalism Awards 2005 for årets beste program – her under arbeid i Ramallah.
I fjor mottok Norma Percy den britiske prisen Television Journalism Awards 2005 for årets beste program – her under arbeid i Ramallah.
En britisk serie i tre deler gjennomgår de siste årenes tilspissing i de arabisk-israelske relasjonene. Dokumentaren trenger inn i de lukkede rom der statsledere som Arafat, Barak, Clinton, Powell, Sharon og Bush møttes. Serien har vunnet en rekke priser, bl.a. Television Journalism Awards 2005 i Storbritannia som "årets program".

I sendingen denne uken ser vi hvordan en alvorlig skjerping av de arabisk-israelske relasjonene ble innledet da Ariel Sharon som opposisjonspolitiker foretok sitt kontroversielle besøk til al-Aqsa-moskeen i Jerusalem.

Baraks fredsønske
Forut for denne provokasjonen forsøkte Israels tidligere statsminister Ehud Barak å slutte fred med Yassir Arafat gjennom forhandlinger. Det var Barak som overtalte president Bill Clinton til å vie sine siste måneder av presidentembetet til fredsforhandlingene på Camp David i USA. Men forsøket strandet, trass i intensive forhandlinger.

Haukene i Washington
Senere forsøkte også tidligere utenriksminister Colin Powell å forhandle fram en fredelig løsning mellom Israel og palestinerne. I sendingen neste uke kan vi se hvordan Powells anstrengelser årene 2001 – 2002 ikke falt haukene i den amerikanske regjeringen i smak. Og heller ikke palestinernes leder, Yassir Arafat.

Unnlatelser og initiativ
Serien viser videre (siste sending 5. september) at president Bush’ opprinnelige plan var å ligge lavt med tanke på fredsforhandlinger mellom partene i Midtøsten.

Så kom krigen i Irak, og president Bush så seg nødsaget til å slutte rekkene med USAs allierte blant de arabiske landene.

Bush så det nå som nødvendig å påvirke Israels statsminister Ariel Sharon til å gå med på fredsforhandlinger.

Men i siste instans forpurret Ariel Sharon president Bush’ initiativ og kjørte sitt eget løp.

Britisk dokumentar i tre deler (2005)
Originaltittel: Israel and the Arabs: Elusive Peace
Produsert av: Brook Lapping Productions Ltd
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900