Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 5. mai 1999 kl 23.00 Dokumentar: Serbernes siste skanse

Dokumentar: Serbernes siste skanse (t)


NRK2 onsdag 5. mai kl 23.00
Dokumentar: \"Den enes død...\"

En mors fortvilte jakt på sannheten

To unge, danske gutter reiste på ferie til USA for å oppfylle sine barndomsdrømmer. En kveld ble plutselig den ene av dem, Martin, borte. Han ble funnet i veikanten og erklært hjernedød på sykehuset. Organene hans ble transplantert til andre pasienter. Vi følger en fortvilt mor i jakten på sannheten.
Kveldens danske dokumentar stiller mange spørsmål. Hvorfor kontaktet ikke sykehuset Martins mor for å få hennes samtykke til transplantasjonen? Hvorfor ga legene tillatelse til å slå av respiratoren før Martin var identifisert, og hvilke prosedyrer følger man når man ikke kjenner pasientens identitet? Hvorfor gjorde ikke sykehuset noe forsøk på å finne ut hvem Martin egentlig var?
Vi får høre historien til en mor som forsøker å oppklare omstendighetene rundt sin kjære sønns mystiske død. Hun forteller om en marerittlignende kamp mot amerikanske myndigheter i et iherdig forsøk på å oppnå rettferdighet.

Barndomsdrøm
Det var for å oppfylle sin store barndomsdrøm om en ferie i USA at Martin og kameraten dro forventningsfulle over Atlanterhavet. Nysgjerrige på den gamle hippiekulturen, endte de opp i San Francisco.
En natt forsvant Martin uten å etterlate seg noen spor. Kameraten hans dro til politiet, som kunne opplyse at Martin var blitt funnet i veikanten nær Golden Gate-broen. Ingen visste hva som var skjedd med ham.
Moren til Martin ble svært fortvilt og sjokkert over beskjeden om at sønnen var erklært hjernedød på sykehuset, og at hans organer var transplantert til ventende pasienter uten hennes samtykke!

NRK2 onsdag kl 23.00
Tidligere sendt NRK1 8. april

Bilde (via Scanpix/Data-tv/Internett)
Den unge, danske gutten Martin blir funnet hjernedød i veikanten ved Golden Gate broen.

Dansk dokumentar fra TV2
Regi: Michael Christoffersen
For mer informasjon: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123