Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 19. april 2005 kl 19.30 Ut i naturen: Ein halv meter over havet

En kajakktur på lykke og fromme

Monika Blikås på tur i bølgene sammen med en av padleinstruktørene på Bulandet (Foto: Thomas Hellum, NRK)
Monika Blikås på tur i bølgene sammen med en av padleinstruktørene på Bulandet (Foto: Thomas Hellum, NRK)
Programlederne Monika Blikås, en kystjente fra Atløy, og Helge Søfteland, en innlandsbonde fra Voss, ville finne ut hva en kan oppleve en halv meter over havet mens snøen fremdeles ligger helt ned i fjæra. Lite visste de om hva som ventet dem – og godt var det.

Rulle rundt…. og rundt igjen
Det er ikke helt enkelt å finne balansen i de lange, smale farkostene, så turen startet i Fitjar i Hordaland, der de fikk nyttige tips og råd fra den drevne havkajakkpadleren Einar Matre. Ikke bare bygger han sine egne eskimokajakker av lerretsduk, han lærte også bort kunsten å berge hverandre opp i kajakken igjen hvis den tippet rundt. Og det gjorde den til gagns… Likevel var de smale sundene langs holmer og skjær i Fitjar et eventyr å padle i – og ikke minst hadde steinkobbene mye moro med padlerne, der de fulgte med hvert padletak.

Mat fra fjæra
Har du noen gang smakt rå kråkebolle-rogn? Eller surrede strandsnegler og blåskjell i en gryte over leirbålet, krydret med litt tang og tare? En ren delikatesse som altfor få har fått gleden av å prøve. Litt fridykking med snorkel sikret råvarene, og med litt kyndig hjelp ble det et festmåltid i fjæra. Natten ble tilbrakt under åpen himmel, under en steinhelle som ga ly for vær og vind.

Wave-riding
Etter hvert kom Monika og Helge seg oppover til Bulandet i Sogn og Fjordane, der et annet miljø holder på å vokse fram: ekstrempadlerne. Blant 365 øyer og skjær i den vestligste bebyggelsen her i landet, har de funnet det de leter etter, nemlig heftige bølger, lunefulle strømmer og trange sund som det nesten går an å surfe gjennom med havkajakken. Det ble et stormfullt møte – både med naturen og egne begrensninger.

Dokumentar fra Ut i naturen-redaksjonen, Program riks, Hordaland
Programansvarlig: Thomas Hellum, tlf: 41 42 55 09 thomas.hellum@nrk.no
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30 terje.dale@nrk.no
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
Vises også i Nett-TV.