Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 27. mai 2012 kl 03.55 Hertugen i Altaelva

Fornemt laksefiske


Hertugen av Roxburghe og hans familie har fisket i Altaelva i mer enn 150 år, selv om verdens beste lakseelv slynger seg forbi slottet deres i Skottland. Med en uvanlig åpenhet til britisk adelsmann å være forteller Guy David Innes-Ker om sin glede ved fisket, sitt liv som hertug og sin misnøye med norsk fiskeriforvaltning.

Den 57 år gamle skotske hertugen ser fram til ei deilig uke ved Altaelva hver sommer. Her lever han det gode liv i villmarka under midnattssolen, slik han har gjort hvert år siden guttedagene. Med seg har han en ny generasjon med lakse-lorder; de tre sønnene Charles, Edward og George. Langt oppe i elva leier de en velutrustet hytte med egen kokk, hovmester og fire elvebåt-roere, såkalte stakere.

Jakten på den store fisken
I Alta blir laksen dobbelt så stor som i elva Tweed hjemme i Skottland. Det var hertugen som lærte altaværingene fluefiske, og som sådde de første tankene om forvaltning av aksebestanden.

Vi blir også med til slottet i Skottland, hvor han både driver hotell og golfbane og steller med sin egen lakseelv. Det finnes til og med et eget "Alta-rom" på slottet. Her finner vi bilder og utstyr fra et 150 år gammelt forhold mellom Roxburghe-familien og Alta.


Egenproduksjon, 2012
Producer: Hans Børge Hartvigsen
Produksjonsleder: Liv Kari Nordang,
Prosjektleder: Anne Mari Svendsen, tlf. 90593424
Redaktør: Terje Dale, tlf. 915 32 430
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no, tlf. 414 28 800
Tv-seerne kan kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900