Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 12. februar kl 20.20 Eidsvollsbygningen tilbake til 1814

Nesten klart


Carsten Ankers hjem på Eidsvoll er blitt et nasjonalt symbol. I forbindelse med 200 års-jubileet for Grunnloven blir bygget restaurert og ført tilbak til slik man mener det sto i 1814.

Kunsthistoriker Geir Thomas Risåsen har viet store deler av livet til Eidsvollsbygningens historie. Tidlig på 90-tallet lette han etter bygningens opprinnelige utseende i Riksarkivets skattekammer. Han fant tegninger, brev, beskrivelser og tapetrester fra 1814. Funnene ga grunnlaget for den store restaureringen som ble satt i gang i 2011. Sammen med flere eksperter på farger, tapet, møbler og tekstiler er det tatt avgjørelser som håndverkerne siden har fulgt opp.

Mange i sving
NRKs team fra Østlandssendingen har fulgt jakten på sporene i bygningen og arbeidet med å restaurere den tilbake til slik den sto i 1814. En liten hær av snekkere, malere, møbeltapetserere, skreddere m.fl. har forvandlet det gamle bygget. Og alt er gjennomført på gammeldags vis, til og med gardinene er sydd for hånd. I kjelleren skjedde det også spennende ting. Alt måtte bygges opp fra bunnen. Uten de originale tegningene og bygningsarkeologiske funn ville det ikke ha vært mulig.

Det dukket opp mange utfordringer og dilemmaer underveis, og ikke alle fagfolk mener det er riktig å restaurere på denne måten

En kostbar affære
Restaureringsprosjektet er blitt et av de største i Norge med et budsjett på 384 millioner kroner. Bare duskebudsjettet er på 250.000 kroner. Hvorfor har norske myndigheter prioritert det så høyt? Eidsvollsbygningen er bare ett av flere verneverdige hus som trenger etter restaurering.

Som alltid blir det travelt i innspurten. De siste opptakene NRK får gjort er når Geir Thomas Risåsen fester fuske-granbar på veggene i rikssalen.

Egenproduksjon, 2014
Programansvarlige: Anniken Mihle og Rolf Petter Olaisen
NRK, Østlandsseningen.
Kontaktadresse for presse presse@nrk.no tlf 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumsservice Publikumsservice tlf 2304 7000