Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 23. januar 2000 kl 18.30 Newton

Newton (ttv)

NRK1 søndag 23. januar kl 18.30
Newton (2)

Astronomi på menyen

I årets første spesialsending tar vi en rask titt på astronomien gjennom tidene, fra babylonerne, som for 6000 år siden grupperte stjernene i stjernebilder, til pionerene Copernicus, som mente at solen var sentrum i vårt planetsystem, og Galileo, som var den første som rettet et teleskop mot himmelen. Sydlys, kometer og sol- og måneformørkelse står også på programleder Ole André Sivertsens agenda.

Nordlys har du sikkert hørt om, men sydlys? Det er samme fenomen som nordlys, men utspiller seg rundt Sydpolen. Disse fantastiske lysspillene som farer over himmelen, er elektrisk ladede partikler som reagerer i møtet med den øvre delen av atmosfæren.

Kanskje er begrepene sol- og måneformørkelse kjent? Vi tar for oss begge deler og forklarer hva som skjer. På øya Curacao samlet en mengde entusiaster seg i fjor høst for å oppleve årtusenets siste totale solformørkelse fra en av de beste utkikkspostene på Jorden. Derfra følger vi månens tildekking av solen sekund for sekund, helt til den totale solformørkelse.

Kometer har i all tid kollidert med Jorden
Rundt vår planet, ute i rommet, vrimler det av kometer og asteroider. Av og til krysser de vår bane, og det har hendt at de har kollidert med Jorden. Kanskje var det en kraftig kollisjon som førte til at dinosaurene ble utryddet i sin tid. I dag drives en utstrakt forskning på hvordan vi i framtiden kan forhindre kollisjoner som kan true vår eksistens. Hvordan det foregår, får du vite mer om her i Newton.

NRK1 søndag kl 18.30

Billedtekst
1. Programleder Ole André Sivertsen ser på stjernene i kveldens program.
2. Finnes det \"grønne menn\" på mars?

Egenprodusert populærvitenskapelig program fra Barneredaksjonen i NRK1
Programleder Ole André Sivertsen
Regi: Trine Aune
Prosjektleder; Kirsti Asskildt
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53