Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 5. mars 2005 kl 20.10 Profil: Rose Gad

En prima ballerinas historie

Den danske solodanseren Rose Gad (Foto: Henrik Stenberg)
Den danske solodanseren Rose Gad (Foto: Henrik Stenberg)
Den danske solodanseren Rose Gad er 37 år gammel og smertelig klar over yrkets aldersmessige begrensning. I tillegg er hun plaget av skader som gjør at hun må ta en ufrivillig pause. Hun må trene mye for å gjenvinne sin posisjon blant dansk balletts førstedamer.

Rose Gad er den eldste av sin generasjon ballerinaer ved Den Kongelige Ballet, som inkluderer Silja Schandorff og Christina Olsson. Hun ble som første kvinne på ni år utnevnt til solodanser i forbindelse med tittelrollen i Flemming Flindts helaftens ballett "Caroline Mathilde" i 1991. Senere danset hun ballerinarollene i den amerikanske koreografen G. Balanchines "Serenade" i 1991, og året etter i "Tema og variasjoner" og "Apollon".

Rose Gads repertoar inkluderer en lang rekke dramatiske verk, blant annet Gertrude i Peter Schaufoss’ "Hamlet" og eleven i Flemming Flindts "Privattimen", men hennes karriere står sterkest i det lyriske rollefaget. Her kan nevnes prestasjoner som Syrénfeen i "Tornerose" og "Giselle" i Henning Kronstams berømte oppsetning fra 1990, samt Julie i den engelske koreografen F. Ashtons poetiske versjon av "Romeo og Julie" i 1996.

I 1988 ble Erik Bruhn-prisen delt ut for første gang i Toronto, Canada, og det var Rose Gad som fikk den. I 1995 fikk hun Simon Spies Fondens Balletpris.

Dansk dokumentar
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78