Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 19. september 2006 kl 20.05 Egypt

Rosetta-steinens hemmelighet

Den unge franskmannen Jean Francois Champollion (Elliott Cowan) hadde både støttespillere og mektige fiender som ville stoppe arbeidet med å løse de egyptiske hieroglyfenes gåte (Foto: BBC)
Den unge franskmannen Jean Francois Champollion (Elliott Cowan) hadde både støttespillere og mektige fiender som ville stoppe arbeidet med å løse de egyptiske hieroglyfenes gåte (Foto: BBC)
De egyptiske hieroglyfene var en gåte mange hadde prøvd å løse. Men det skulle en krig til for at arbeidet med dette skulle bli tatt på alvor. Erkefiendene Frankrike og England var sentrale, både i krig og vitenskap.

En spesiell stein, Rosetta-steinen, var et mysterium for mange. Den inneholdt ikke mindre enn tre forskjellige skrifttyper. De to øverste var ukjente, men den tredje var skrevet på gammelgresk og lot seg tyde uten særlig vanskelighet.

Selve steinen endte i britenes eie etter at franskmennene led nederlag i krigen. Og den velstående vitenskapsmannen Thomas Young tok på seg arbeidet med å tyde Rosetta-steinens ukjente hieroglyfer. Det samme gjorde den unge franskmannen Jean Francois Champollion, et fattig språkgeni som hadde fått tak i en kopi av steinens skrift.

Disse to, Young og Champollion, hadde helt forskjellige arbeidsmetoder. Young gikk matematisk og høyst vitenskapelig til verks, mens Champollion var opptatt av språk og lyder.

Det skulle vise seg at den unge Champollion var den mest fremgangsrike, men forskningen hans ga ham en mektig fiende: kirken. I følge datidens kirke var alt som sto i Bibelen historisk korrekt, og Champollion kom med opplysninger som rokket ved menneskehetens opprinnelse.

Om serien
BBC har laget denne dramadokumentaren i seks episoder som tar for seg det gamle Egypt, og mennesker som er blitt fascinert og inspirert av både historiene og oppdagelsene. De to første programmene handler om den britiske arkeologen Howard Carter og jakten Tuthankamuns grav.

I program tre og fire møter vi eventyreren og vanningeniøren Giovanni Belzoni som etter hvert fant gravplassene både til Ramses II og Seti I, for øvrig den fineste og best bevarte graven som er funnet i "Kongenes dal".

I program fem og seks handler de tom arbeidet med å tyde skrifttegnene som fantes overalt. Hvilke hemmeligheter skjulte det seg bak hieroglyfene?

Alle programmene har tilbakeblikk på Egypts historie. Konger, dronninger og vanlige folk blir levendegjort for oss.

Programmet er sendt tidligere.

Britisk dramadokumentar, produsert av BBC
Med Elliott Cowan (Jean Paul Champollion) og Christopher Good (Thomas Young) m.fl
Regi: Ferdinand Fairfax
Norsk kommentar: Frode Stang
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78