Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 27. november 2006 kl 19.55 Faktor: Petter Northug - tøff i skallen

Langrennshåpet

Petter Northug jr. møter store forventninger denne sesongen. (Foto: Erlend Aas/Scanpix)
Petter Northug jr. møter store forventninger denne sesongen. (Foto: Erlend Aas/Scanpix)
Petter Northug jr. er unggutten som i fjorårssesongen slo knockout på verdenseliten i langrennsporet. I Falun ble han tidenes yngste vinner av et verdenscuprenn. Da var han allerede et ikon for alle langrennsinteresserte nordmenn. Faktor har blitt med ham hjem til barndomsbygda Mosvik.

Petter Northug jr. sitt gjennombruddet kom i Kongsberg under NM. Det var ikke først og fremst det at junioren slo alle seniorene på 30 km. Det var måten han knuste konkurrentene på dagen etter, på stafetten, som "hevn" for at han ikke ble tatt ut på OL-laget, som gjorde Petter berømt. Måten han pekte på seg selv på, og med det fortalte at langrennsledelsen hadde gjort noe dumt, var utslagsgivende. Det var en litt "unorsk" måte å reagere på, og alle nordmenn som så det, elsket det.

Kveldens Faktor om fenomenet Petter Northug jr. følger unggutten til barndomsbygda Mosvik. Odelsgutten bestemte seg tidlig for at det var skihopper han skulle bli. Som 12-åring satte han også uredd utfor 90-metersbakken i Granåsen. Han hoppet 65 meter, men la opp. Da hadde han funnet ut at han var flinkere i langrennsporet.

Petter var aldri noen idrettsbroiler eller barnestjerne. Hjemme på gården var alt bare lek og moro. Selv mener Petter at det kanskje er noe av grunnen til at han har blitt så god: at han selv har hatt regien på den fysiske aktiviteten, og ikke foreldrene.

Men som 16-åring bestemte Petter seg for at det var langrennsløper han skulle bli, og da ble det plutselig alvor. Få gjør sakene sine med slik iver og innsatsvilje som Petter, og ingen slår ham når det gjelder råhet. Treningspartner Frode Estil mener at konkurranseinstinktet til Petter er ekstremt utviklet.

Foran en ny sesong er forventningene til Petter Northug jr. enorme. Norsk publikum og norske sponsorer har allerede plassert Petter på pallen, nesten før fotballsesongen er slutt. Klarer 20-åringen forventningspresset?

- Jeg må være tøff i skallen, sier han selv.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Program riks, Tyholt (2006)
Programansvarlig: Dag Hermansen
Prosjektleder: Henning Skjæret
Redaktør: Oddbjørn Rosnes
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 0 486 96/995 39 252
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no


LENKER
  • Hjemmeside Faktor