Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 14. juni 2002 kl 23.10 Alkohol: Hæla i taket

Alkohol til glede og forbannelse

Hva er det som gjør alkohol (
Hva er det som gjør alkohol ("Booze) så attraktiv for oss mennesker?
Fra religiøse seremonier til korksprettende feiringer er vår sivilisasjon dynket i alkohol. BBCs dokumentarserie i tre deler tar for seg alkoholens historie, kunnskapen og den kommersielle utnyttelsen av verdens rusmiddel nummer én.

I serien rettes blikket mot reklamebransjen og folkene som har det som sin oppgave å lure oss inn i barer og puber. Vitenskapsmenn forteller hvilke følelser alkohol stimulerer og hvor mange hjerneceller som drepes. Er et moderat inntak av alkohol bra for oss? Fins det en genetisk disponering for alkoholisme?

Forringet liv
En rapport, nylig publisert av Verdens helseorganisasjon, setter nesten én million menneskers død direkte i sammenheng med alkohol. Flere mennesker har fått livene sine forringet av alkohol enn av sultkatastrofer. Alkohol er en giftig drikk som angriper både kropp og hjerne. Den underminerer vår selvkontroll og forårsaker både ulykker og overfall, fra husbråk til mord. Vi har kjent til alkoholens farer i over hundre år, men likevel kan vi ikke holde oss unna flasken.

I 1920 innførte den amerikanske regjeringen lovforbud mot alkohol. Men loven viste seg å få katastrofale følger. Alkoholomsetningen gikk under jorden, og smugling ble en gullgruve for USAs gangstere. Verdens regjeringer var sjokkert over hvor langt folk var villig til å gå for å få seg en drink. Lover nyttet ikke, nå kom legevitenskapen på banen med sine helsemessige formaninger. Betty Ford klinikken gjorde imidlertid alkoholismen trendy. Avhengighet av alkohol var et tegn på menneskelighet, sårbarhet og kreativitet.

Alkoholens historie
I dag er budskapet ytterligere uklart. Leger har motvillig innrømmet at noe alkohol, i moderate mengder, kan være bra for helsen. Men hva skal vi tro? Serien tar for seg alkoholens historie fra 1900 fram til i dag. Vi får høre kjentfolk, blant andre Larry Hagman og Ozzy Osbourne, framstående politikere og helseeksperters mening om vårt hat/kjærlighetsforhold til alkohol, og den menneskelige prisen vi må betale.

Første program
I dette første programmet blir vi med på rangel med både kjendiser og vanlige ranglefanter, for å finne ut hvordan vi bruker og misbruker nasjonens favorittrusmiddel, alkohol. Alkohol assosieres ofte med gode ting som glamour, sex og opprør, men vi skal også drikke dypt fra arkivmaterialet om alkohol på film, fjernsyn og reklame.

Britisk produksjon BBC Worldwide
Originaltittel: ”Booze”
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
Hva er det som gjør alkohol (”Booze) så attraktiv for oss mennesker?