Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 15. september 2006 kl 22.15 Pop-session

Moog, synthesizer og pop-revolusjon

Tori Amos, singer/songwriter og en rocker på piano. (Foto: EuroArts)
Tori Amos, singer/songwriter og en rocker på piano. (Foto: EuroArts)
I andre del av serien "Pop-session" skal det dreie seg om tangentinstrumenter – piano og keyboard. Vi møter synthesizerens far.

Amerikaneren Robert Moog var egentlig fysiker, og da han introduserte sin moog – en elektronisk synthesizer – på 60-tallet, var tidens popmusikere raske til å utnytte mulighetene instrumentet gir for variasjoner i klangfarge og volum.

Moog forteller om hvordan han bidro til en musikalsk "revolusjon", og den franske musikeren Jean Michel Jarre gir prøver på hvordan dette kunne ytre seg i praksis.

Cross-over
Keith Emerson fra Emerson Lake and Palmer var en rocker på orgelet, men bygde også broer mellom pop og klassisk musikk. I sendingen får vi utdrag fra gruppens tolkninger av Mussorgskijs "Bilder fra en utstilling".

Ellers blir det innslag med keyboard-musikere fra den franske gruppen Air og Vince Clarke (eks-Depeche Mode) som alle sier at elektronisk musikk tilhører fortiden. Rufus Wainwright forteller om innvirkningen fra opera og klassisk musikk på dagens pop. Tori Amos gir prøver på hvordan hun gjenopplivet pianoet som rock ’n roll-instrument, og på hvordan hun lot seg inspirere av singer/songwriter-tradisjonen.

Mer om serien
"Pop-session" er en tysk musikk-dokumentar i fem deler som blant annet handler om hva som opptar musikere og publikum ved popmusikken. Serien handler også om instrumenter.

Vi møter storheter som Les Paul, Jean Michel Jarre, Keith Emerson, Billy Idol, Björk, Depeche Mode, Pet Shop Boys, Billy Cobham og utallige andre, men serien gir oss ikke bare stjernene. Et siktemål er å la musikere i vid forstand – solister, arrangører, låtskrivere, studiomusikere – få anledning til å snakke om seg selv og instrumentet de spiller på.

Tysk dokumentarserie i fem deler (2006)
Originaltittel: Pop(b)session
Produsert av: EuroArts Music International GMBH
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.no