Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 27. mars 2011 kl 19.55 Mesternes mester

Vann-vittig viljestyrke!


Det å strekke seg litt lenger enn motstanderen, det å tøye seg lenger enn man tror man egentlig kan klare, det å skulle konkurrere om alt - alt kan oppsummeres i ordet "Vinnervilje". For mange gullvinnere er nettopp dette selve drivkraften i alt de gjør.

Noen av deltagerne i "Mesternes mester" la opp før noen av de andre ble født, eller var ferdige med bleiestadiet. Men det de alle har felles, er ønsket om å prestere, om å vinne – og å rett og slett hate å tape!

I den første konkurransen handler det først og fremst om å tøyle vinnerinstinktet og grådigheten etter poeng. Deltagerne skal helst være sist i mål, men allikevel innenfor tidsfristen. Den som er sist i mål før signalet lyder, får flest poeng, mens de som blir for grådige og ikke kommer i mål, får minuspoeng. Saktegåing med høy puls, mye skuling og ikke minst taktikkeri er stikkordene for utfordringen "Is I Magen".

Vann-vittige konkurranser
I over 40 graders varme kan det være godt å kjøle seg ned. Men flere av deltagerne synes det blir i meste laget når vannet holder under 7 grader og kommer uten forvarsel fra dusjhoder over dem mens de prøver å holde balansen på vippebrett: "Kalddusj" er tilbake – verre enn noen gang før! Men hvem dropper dusjen, og hvem nekter å følge samboerens fashion-tips ?

I den siste og helt avgjørende konkurransen skal deltagerne holde pusten – under vann. Den som holder ut lengst, er selvsagt vinneren av konkurransen. Vannskrekk er ikke en fordel her viser det seg. Til slutt blir det ulidelig spennende: Seiersmarginen sammenlagt er på kun 0,5 poeng, og også i bunnen av lista blir det store endringer.

Om programserien
I hvert program skal deltagerne gjennom tre krevende øvelser som vil sette alle deres evner på prøve - det være seg fysisk eller mentalt. Etter de tre konkurransene må den deltageren som ligger sist sammenlagt, velge ut en av de andre som motstander til "Nattesten". Dette er en vinn eller forsvinn-konkurranse, som avgjør hvem som får være med videre. Det blir ti programmer før årets "Mesternes mester" endelig kåres. Årets yngste deltaker er 28, og årets eldste er 57 år gammel.

De to første rundene av "Mesternes mester", sendt vinter/vår 2009 og 2010, var store seersuksesser. I gjennomsnitt har hvert av de to første sesongenes programmer blitt sett av over en million mennesker. Finaleprogrammet i fjorårets sesong hadde en seerandel på 70,7 prosent og ble sett av 1.128000 nordmenn (på det meste over 1,3 millioner).

Tredje sesong av "Mesternes mester" ble spilt inn flere steder på den nydelige øya Kypros. Mesterne ble innlosjert i et herlig hus ved havet utenfor Paphos, på vestsiden av Kypros, ca to timers kjøretur fra flyplassen i Larnaca.

Her er årests Mesternes mester:

1. Ailo Gaup (31), tidligere motorcrosskjører.
Ailo er født i Tromsø, og oppvokst i Kautokeino og Alta. Han begynte med freestyle motocross i 2000 og vant NM samme år. Han var en av de første i verden til å utføre en baklengs salto med motorsykkel i 2003, den første europeeren som utførte en backflip og den første som utvidet distansen på backflipen fra superkicker til lange distanser. Ailo la opp i 2009.

2. Frode Estil (38), tidligere langrennsløper fra Lierne.
Bosatt i Meråker de siste 10 årene.
Med sine fem gull, tre sølv og to bronsjemedaljer i internasjonale mesterskap er Frode Estil tidenes mestvinnende langrennsløper i klassisk stil siden stilarten ble innført i VM i 1987. For sine prestasjoner fikk Estil Holmenkollmedaljen i 2007. Han la opp samme år.

3. Finn Christian Jagge (44), tidligere alpinist fra Stabekk, bosatt på Malmøya utenfor Oslo.
I Verdenscupen vant han sju slalåmrenn. Selve høydepunktet i karrieren var gullmedalje i slalåm under OL i Albertville i 1992. Han mottok Mogenbladets gullmedalje samme år og la opp som aktiv alpinist i 2000.

4. Halvard Hanevold (40) tidligere skiskytter fra Asker.
Halvard Hanevold har vunnet tre OL-gull og fem VM-gull. Han begynte som langrennsløper og gikk over til skiskyting som 15-åring. Halvard er en av de mest meritterte norske skiskytterne, med 22 internasjonale medaljer. Han deltok i sitt siste verdenscuprenn i mars 2010.

5. Frode Rønning (51) tidligere skøyteløper fra Trondheim.
Frode Rønning har vært en av verdens beste skøytesprintere. Han deltok i 13 sprint-VM mellom 1977 og 1989 og har deltatt i tre OL. Han gikk først for Leindstrand IL, senere for Oslo Idrettslag og ASK. I 1981 ble han tildelt Olavstatuetten.

6. Kay Arne Stenshjemmet (57) tidligere skøyteløper fra Lillestrøm.
Stenshjemmet er den yngste av de "fire s-ene" (de øvrige var Sten Stensen, Jan Egil Storholt og Amund Sjøbrend – og årets eldste deltaker. Han ble europamester i 1976 og 1980 (sølv 1977 og 1979, bronse 1981) og tok OL-sølv på 1500 og 5000-meter i 1980. Han tok også VM-sølv i 1981 og bronse 1979. I alt tok han ni distanseseiere i internasjonale mesterskap.

7. Trine Haltvik (45) håndballspiller fra Trondheim.
Trine har spilt 241 landskamper for Norge og skåret 834 mål. Landslagskarrieren varte i 16 år og ble avsluttet med OL-bronsefinale mot Sør-Korea i 2000. I den norske serien var hun toppskårer i 1996, 1998 og i 1999. Hun har vunnet tre Norgesmesterskap for Byåsen og fem seriemesterskap. Trine er fortsatt aktiv og spiller nå for Selbu.

8. Liv Grete Poirée (36), tidligere skiskytter fra Hålandsdalen, Fusa.
Liv Grete har vunnet åtte gullmedaljer i VM i skiskyting, to OL-sølv, 1 OL-bronse og 22 enkeltseiere i Verdenscupen i skiskyting. Hun er den eneste kvinnelige skiskytteren som har tatt fire gullmedaljer i ett og samme verdensmesterskap. Hun var norsk flaggbærer under vinter-OL i Salt Lake City i 2002. 26. mars 2006 gikk hun sin siste internasjonale konkurranse i Holmenkollen.

9. Siren Sundby (28), tidligere seiler fra Son, bosatt i Oslo.
Siren Sundby begynte å seile som seksåring og avanserte til europajolle i 1998. I 1999 og 2000 vant hun junior-VM og som 17-åring kvalifiserte hun seg til OL 2000. I 2003-sesongen ble hun europamester, verdensmester og vant prøve-OL i Europajolle. Siren vant også gullmedalje under OL i Athen i 2004.

10. Lene Jenssen (53), tidligere svømmer fra Fredrikstad, bosatt i Stockholm de siste 23 årene.
Lene Jenssen tok Norges første medalje i et verdensmesterskap i svømming i 1978 da hun vant sølvmedalje. Hun deltok i OL i 1976. Lene har i alt 17 individuelle senior-NM i perioden 1974-81. Hun har blitt tildelt Morgenbladets gullmedalje, Sportsjournalistenes statuett og Porsgrund Porselænsfabriks ærespris for kvinner.

11. Jorunn Horgen (43), tidligere brettseiler fra Røyken, født i Krokstadelva.
Jorunn Horgen ble verdensmester i brettseiling seks ganger, i 1984, ’86, ’87, ’89, ’91 og ’92. Hun har blitt europamester fire ganger og har flere sølv og bronsemedaljer fra både VM og EM. Hun var norsk flaggbærer under sommer-OL i 1992 i Barcelona.

Dag Erik Pedersen er mannen som skal geleide deltakerne – og seerne - gjennom sterke fysiske og psykiske utfordringer i løpet av konkurranseperioden.Norsk underholdningsprogram 2011
Produsert av: Rubicon TV for NRK
Produsent: Mattis Koppang
Programleder: Dag Erik Pedersen
Medvirkende: Jorunn Horgen, Lene Jenssen, Siren Sundby, Liv Grete Poiree, Trine Haltvik, Kay Arne Stenshjemmet, Ailo Gaup, Frode Estil, Frode Rønning, Halvard Hanevold, Finn Christian Jagge.
Pressekontakt: Sidsel Linden, 909 55 364 / 23 04 98 41
Tv-seere bes kontakte NRKs info@nrk.no, tlf 815 65 900