Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 12. juli 2004 kl 20.25 Faktor: Luftens livreddere

Hjelp i siste liten

Redningsmann André Thoresen og lege Bjarne Vikenes er med på den dramatiske aksjonen for å redde 6 år gamle Martin som er bevisstløs etter at han falt på sykkel. Martins far Tonny Tufte er tilskuer. (Foto: NRK)
Redningsmann André Thoresen og lege Bjarne Vikenes er med på den dramatiske aksjonen for å redde 6 år gamle Martin som er bevisstløs etter at han falt på sykkel. Martins far Tonny Tufte er tilskuer. (Foto: NRK)
I kveld ser Faktor nærmere på luftambulansen, en av verdens beste akuttmedisinske tjenester utenfor sykehusene. Vi møter blant andre seks år gamle Martin som fikk hjelp i siste liten.

Skjærtorsdag 2003 velter Martin med sykkelen sin hjemme på gården på Osterøy i Hordaland. Han får styret i magen, men reiser seg igjen uten større merker på kroppen. Etter kort tid blir han dårlig, og faller bevisstløs om. Plutselig står det om sekunder for å redde Martins liv.

Umiddelbar hjelp
Hvert år får rundt 12 000 mennesker hjelp av luftambulansetjenesten i Norge. Flere tusen av dem er livstruende skadd, og noen kunne ikke ha blitt reddet uten luftambulansen. Dersom Martin ikke hadde fått hjelp fra et av disse legehelikoptrene, hadde han hatt atskillig dårligere odds.

I kveldens Faktor følger vi lege, redningsmann og pilot fra de får beskjed om å hjelpe den bevisstløse seksåringen, til de kan levere ham fra seg på sykehuset. De må gjøre flere vurderinger og valg for å redde guttens liv.

Krevende yrke
Luftambulansemannskapet møter død, sykdom og vanskelige situasjoner, men skal være profesjonelle hjelpere uten å bli kyniske overfor menneskelig lidelse. Ikke minst skal de klare overgangen fra å arbeide med et livløst barn, til å komme hjem og være sammen med sine egne barn. Hvordan holder folk ut i en slik jobb år etter år? spør programskaper Anne M. Kvassheim.

25 år i tjeneste
Norsk Luftambulanse ble stiftet i 1978. Den første ansatte i redningsselskapet var redningsmann Jan Martinsen. Nå har han sin siste arbeidsdag på basen på Lørenskog, og kan oppsummere 25 år i luftambulansens tjeneste. Det hele hadde en svært trang start, der Martinsen og luftambulansens grunnlegger, legen Jens Moe, pantsatte sine egne hus for å realisere drømmen om en flygende livredder.

Gjensyn med redningsmenn
Seks år gamle Martin slapp fra sykkelvelten med bare et arr på magen. Han kom tidsnok fram til sykehuset, der legene klarte å stoppe den voldsomme indre blødningen fallet forårsaket. For Martin er det ekstra kjekt å få møte de rødkledde livredderne sine igjen.

Programmet er sendt tidligere.

Om "Faktor"
"Faktor" er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker "Faktor" å gi tilstedeværelse, og sette enkeltmennesket inn i en større sammenheng.

Egenprodusert dokumentar
Programskaper: Anne Marie Kvassheim
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252


LENKER
  • Hjemmeside