Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 14. oktober 2002 kl 22.30 Safari - i kunst og omegn

Film, arkitektur og tegneserier


"Safari"-journalist Charlotte Thiis-Evensen gir alt for kunsten i kveldens program. (Foto: NRK-foto: Ole Kaland)
De ulike kunstnerne vi møter i kveldens program bruker forskjellige våpen for å uttrykke seg, men appellerer alle til øyet enten redskapet er kamera, scenen, bygninger, penn – eller nakenhet. Det blir møte med Bille August, skyskraperarkitektur, tegneserie og det pakistanske filmmiljøet, i tillegg til en splitter naken ”Safari”-journalist!

I ”Dominans” fortsetter ”Safari”-journalist Charlotte Thiis-Evensen å portrettere samtidskunstnere. Denne gang er det fotograf Eline Mugaas som har fått i oppdrag å bruke Thiis-Evensen i sin kommentar til ”kulturjournalisten”. Mugaas arbeider i grenselandet mellom kunstfotografi og fashionfoto, og har valgt å fotografere ”Safari”s journalist naken!

Fra film til teater
Regissøren Bille August debuterer som teaterinstruktør ved Det kongelige teater i København. Danske August er en internasjonal størrelse innen film etter at han ble belønnet med Gullpalmen og Oscar for ”Pelle Erobreren” i 1987. Siden har han jobbet i Hollywood, Sverige og Danmark, og er spesielt godt kjent for sin følsomme instruksjon og psykologiske innsikt. Til reporter Ninja Benneche forteller han blant annet om hva han savner fra filmmediet når han skal uttrykke det sensitive og sårbare fra teaterscenen. Stykket han nå arbeider med er Lars Noréns ”Detaljer”.

Skyskrapervisjoner
Biennalen i Venezia har viet en egen avdeling til høyhus og skyskrapere. Her vises prosjekter som er på tegnebrettet eller under bygging, i tillegg til en mer visjonær del der noen av verdens fremste arkitekter har fått boltre seg. Reporter Sven Erik Helgesen har med seg Tarald Lundevall, prosjektansvarlig for operaen.

En satirisk penn
Hver torsdag dukker det opp kjendiser i tegneserien ”Prima Sekunda” i Bergens Tidende. Faktisk har noen blitt så hyppige gjester at de egentlig hovedpersonene er redusert til statister i sin egen serie. Reporter Thor Oreld har møtt mannen bak de forskjellige karikaturene i ”Prima Sekunda”, Sven Tveit, og vi får bli med når han tegner hår på ørene til Per Kristian Foss.

Østens Hollywood
Bollywood og Lollywood er det pakistanske filmmiljøets bankende hjerte. De indiske og pakistanske filmstudioene er en millionindustri, men har de nok prestisje for et vestlig publikum? Reporter Marit Christina Lie er i Lahore, der Pakistans mest populære produsent og skuespiller, Mr. Shaan, gjør opptak til sin siste film. Han er frustrert over innholdet i filmene fra Bollywood og Lollywood, men øyner likevel håp for

Om Safari
Safari fortsetter som eneste kulturprogram i sitt slag på NRK1. De selvstendige reporterne skal lose seerne trygt gjennom kulturjungelen, enten det er i vårt eget land, eller i mer eksotiske farvann. Fortsatt satses det globalt, med videoreportere med hele verden som sitt virkefelt. Slik blir Safari en spennende og fargerik reise i litteratur, bildekunst, musikk, teater, dans og design.

I høst tar også Safari-journalist Charlotte Thiis-Evensen seerne med på en helt ny serie portretter – kalt ”Dominans”. Seks ulike samtidskunstnere kommenterer ”kulturjournalisten”, hver på sin helt spesielle måte. Og hvor finner vi Charlotte Thiis-Evensen? Midt i kunstverket!

Egenprodusert kulturmagasin
Prosjektleder: Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf: 23 04 86 96