Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 8. mars 2001 kl 22.30 Profil: Profil: Lord "Bosie" - Oscar Wildes skjebne

Profil: Lord \"Bosie\" - Oscar Wildes sk


NRK2 torsdag 8. mars kl 22.30
Profil: Lord \"Bosie\" - Oscar Wildes skjebne

Et skjebnesvangert kjærlighetsforhold

Dokumentaren belyser livet og arbeidet til Lord Alfred Douglas, Oscar Wildes elsker. De møttes i 1891, og den utrolig populære forfatteren Oscar Wilde forelsket seg hodestups i den intelligente og aristokratiske unge poeten som ble kalt Bosie. De to hadde et stormfullt forhold i Victoriatidens England, en tid hvor homoseksualitet var forbudt. Kjærlighetsaffæren ble til \"århundrets rettssak\" mellom Wilde og Bosies far, Lord Queensberry. Til slutt ble affæren Oscar Wildes undergang.

I ettertid har alltid Bosie blitt framstilt som det \"onde geniet\" og en \"egoistisk levemann og snylter\" som forårsaket Wildes ulykke. Men i et brev til sin mor skrev Lord Alfred Douglas blant annet: \"Du kan ikke gjøre noe med de følelsene jeg har for Oscar Wilde og de han har for meg. Jeg ville gjøre hva som helst for ham, og hvis han dør før meg, vil jeg ikke leve lenger...\"

Mot undergangen
Men virkeligheten var annerledes. Wilde døde i november 1900 og Bosie i 1945. Da var Bosie en desillusjonert, ensom gammel mann. Han prøvde hele sitt liv å bli akseptert av faren, samtidig som han ville oppleve kjærligheten. Hva var det som fikk Bosie til å ofre sitt livs kjærlighet i kampen med faren?

Etter farens død, og kort tid etter Wildes død, prøvde Bosie å finne en ny mening med livet. Han tapte hele arven på hesteveddeløp, han konverterte fra ateismen til katolisismen, giftet seg og gikk åpent ut mot homoseksualitet. Men ingen kan løpe fra sin skjebne. Han ble erklært konkurs, mistet sin sønn og konen gikk fra ham. Bosie var en mann som enten mistet eller ødela alt og alle han elsket.

Den puritanske Victoriatiden
Det er ikke mange nålevende personer som kjente Lord Bosie, men de få som er igjen, har til gjengjeld mye spennende å fortelle. Her finner vi blant andre den kjente skuespilleren Sir Donald Sinden, som ble kjent med poeten rett før han døde.

Dokumentaren gir ellers et godt bilde av Victoriatiden med dens puritanisme og undertrykte seksualitet. Kjærlighetshistorien mellom Bosie og Oscar Wilde står fram som et fullendt drama i denne tidsepoken. Bosies liv starter i storhet og ender i rennesteinen. Diktene til den tragiske helten handler om kjærlighet og skjønnhet, men livet hans handlet om hat og ødeleggelse. Dokumentaren forteller historien til et menneske som \"rett og slett ikke fikk det til\".

NRK2 torsdag kl 22.30

Nederlandsk produksjon
Originaltittel: \"Each Man Kills The Thing He Loves\"
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)

Bilder
1. Skuespilleren Sir Donald Sinden ble kjent med Lord Bosie like før han døde (Foto: Jeremy Pardoe)
2. Lord Gawain Douglas forteller om sin slektning Lord Alfred \"Bosie\" Douglas (Foto: Jeremy Pardoe)