Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 18. august 2000 kl 22.00 Walkabout: Zimbabwe

Walkabout: Zimbabwe (t)


NRK1 fredag 18. august kl 22.00
Walkabout (7:10)

Walkabout med Ian Smith

Bli med Nils & Ronny til hjertet av Zimbabwe, og møt Hazel og jentene i frisørsalongen i Shurugwi. Hør deres humørfylte og åpne utsagn om kjærlighet, ekteskap og den afrikanske kvinnerollen. Møt også Ian Smith - tidligere omstridt statsleder i Zimbabwe.

Vi drar til Ian Smiths appelsinfarm, der vi hører hans beretning om fruktdyrking, storfe og hvorfor han mener Rhodesia hadde \"de gladeste negrene i Afrika\". Møt også hans sønn Alec Smith som forteller om konflikten med den erkekonservative faren. Den hasjrøykende hippiesønnen støttet ikke opphavets totalitære styreform.

Leting i Tengenenge
Vi skal også til Tengenenge, et helt unikt kunstnersamfunn gjemt inne i bushen i Nord-Zimbabwe. Det er en verden i verden der 15 000 skulpturer er plassert i jungelen. Møt også den uforlignelige Tom Bloomfield, den hvite grunnleggeren som ser ut som om han har spasert ut av et norsk folkeeventyr.

Han solgte sin farm for over 30 år siden fordi han hadde en drøm om at både han og hans afrikanske gårdsarbeidere skulle bli kunstnere. I dag lever han sammen med noen av Zimbabwes mest anerkjente kunstnere og styrer et eget lite samfunn som gir livsgrunnlag for flere hundre mennesker.

Om Ronny Kristoffersen (32)
Har studert ved Trondheim Økonomiske Høyskole og ved Institutt for Drama, Film & Teater, Universitetet i Trondheim. Bodd og arbeidet i Kina og Hong Kong (bl.a. sammen med Anne Grosvold for NRK). Har arbeidet mye med dokumentar, bl.a. \"Vietnam Vågner\" (DR), \"Med Norge som venterom\" (NRK), \"Jeg elsker hvem jeg vil\" (NRK, sendt i SVT og DR). De to sistnevnte ble nominert til henholdsvis \"Gullruten\" (beste dokumentar 1996) og \"Amanda\" (co-regi 1997) samt \"Gullrute\" (beste holdningsskapende film). Startet \"Nils & Ronny\" vinteren 1998 sammen med Nils Henrik Wærstad. Foruten å være makkeren til Nils foran kameraet, har han hovedansvaret for \"Walkabout\"-serien med en multirolle som regissør, fotograf og prosjektleder.

Om Nils Henrik Wærstad (34)
Utdannet kjemiingeniør, jobbet i radio, vært programsjef i DagTV og tv-fotograf i NRK, før han startet selskapet \"Nils & Ronny\". Nils har mange rare tanker oppe i hodet som nå og da faller ut på et papir til mulig bruk i et tv-program. Nils er kreativ, morsom og smågal og den som figurer mest foran kamera i \"Walkabout\". Han er ansvarlig for research og administrasjon, i tillegg til delregi og foto.

NRK1 fredag kl 22.00
Sendt 21.5.99

Bilder
1. Ian Smith, tidligere statsleder i Zimbabwe, får besøk av Nils & Ronny.
2. Ian Smith og Ronny Kristoffersen tråkker terreng i Zimbabwe.

Norsk underholdning i ti deler
Ved Nils & Ronny
Programledere: Nils Henrik Wærstad og Ronny Kristoffersen, tlf. 67 55 91 10
Prosjektleder NRK: Ivar Ragne Jenssen
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Anne Bekkevold, 23 04 89 56