Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 23. oktober 2001 kl 20.00 Antikviteter & snurrepiperier

Bollemelk og tyske offisersluer

Ellen Ørnes og Kjell Fuglehaug i Antikvitetskroken (Foto: Truls Løtvedt)
Ellen Ørnes og Kjell Fuglehaug i Antikvitetskroken (Foto: Truls Løtvedt)
Når Gerd Wicklund Hansen og Frode Aga i kveld skal lage bollemelk er det sikkert mange som vil si: ”Nei, ikke slik, men slik!” Når det gjelder denne gamle matretten som også blir kalt ”kleppmelk” eller ”kromvelling”, er variasjonene store fra fylke til fylke. Det eneste som er felles, er at det er en type små boller som kokes i melk.

Oppskriften som Gerd og Frode har valgt, kommer fra Finnmark, og i den oppskriften blir bollene laget av knust sukkerkavring blandet med blant annet fløte, egg og sukker.

I Antikvitetskroken hos Ellen Ørnes skal vi denne gangen se nærmere på en øltønne fra Voss fra 1972, og også et flott utskåret skap som treskjæreren Lars Kinsarvik laget til Trønderheimen i 1913.

Kjell Fuglehaugs gjest er Kim Arve Midtlyng som samler på tyske offisersluer. Selv om de fleste av oss helst hadde sett at slike hodeplagg ble brent eller tilintetgjort én gang for alle, mener Midtlyng at slike ting tross alt er med på å virkeliggjøre historien. Han poengterer likevel sterkt at han samler av historiske årsaker, ikke politiske.

Bollemelk
6 egg
70 g farin
tre og tre fjerdedel dl fløte
250 g knuste kavringer
revet skall av en halv sitron
evt. 2 ss korinter

Til koking
2 l melk

Saus
4 eggeplommer
en halv l fløte

Pisk sammen egg, sukker og fløte og ha i de knuste kavringene, sitronskallet og evt. korintene. Kok opp melken, form boller av deigen og kok bollene i melken til de er stivnet. Ta opp de ferdige bollene etter hvert og legg dem i et dypt fat.

Rør sammen eggeplommene og fløte og ha i den kokende melken etter at bollene er ferdigkokt. La melken tykne og sil den over bollene i fatet.

Egenprodusert underholdning fra NRK Hordaland
Programleder Kjell Fuglehaug
Prosjektleder Ole-Bjørn Kringstad
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
Ellen Ørnes og Kjell Fuglehaug i Antikvitetskroken (Foto: Truls Løtvedt)