Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 31. januar 2002 kl 19.30 Migrapolis

Språkreise til Holmlia, Stockholm

Det er skikkelig schpa på Holmlia i Oslo. Reporter Lotten Christiansen har tatt turen til Holmlia en tirsdag kveld, og jentene spiller basket. Holmlia er en bydel i Oslo med 120 nasjonaliteter. Ungdommen her lager et nytt språk med norsk blandet opp med arabisk, persisk, urdu og andre språk. Dette hemmelige språket bruker ungdommen for å ekskludere foreldre, lærere og politi, og skaper samhold mellom dem som behersker det.

Migrapolis prøver i kveld å knekke noen av kodene i dette nye språket, wolla-norsk. Snart kommer kanskje dette blandingsspråket i norske ordbøker?

Rinkeby-svensk
Stockholm har en lengre historie med blandingsspråk. Rinkeby-svensk er et innarbeidet navn på blandingsspråket, og i Rågsved, en annen bydel i Stockholm, besøker Lotten skolens fritidsklubb. På datarommet sitter det fire gutter – en fra Kongo, en fra Etiopia, en fra Irak og en svenske. Alle fire bruker tyrkiske ord i sitt hemmelige språk.

Asia i London
Hounslow er en bydel i London, der mer enn en million mennesker har asiatisk bakgrunn. På ungdomsskolen her forteller elevene at slang er populært, men innrømmer at det kan føles vondt hvis de ikke forstår hva medelevene sier. Noen av ordene, som er en blanding av punjab og engelsk, er velkjente uttrykk på tv og i radio.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder Veslemøy Hvidsteen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83