Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 29. april 2009 kl 20.05 Spelet om Iran

Irans drama fra innsiden

Vi får førstehånds vitneskildringer av det som skjedde da Ayatollah Khomeini tok makten i Iran.(Foto: Brook Lapping)
Vi får førstehånds vitneskildringer av det som skjedde da Ayatollah Khomeini tok makten i Iran.(Foto: Brook Lapping)
I år er det 30 år siden revolusjonen i Iran, da den USA-støttede sjahen ble avsatt og Ayatollah Khomeini tok makten. BBC-serien "Spelet om Iran" belyser landets historie de siste tre tiårene ved å la de sentrale aktørene komme til orde.

Blant dem er tidligere president Jimmy Carter, to av Irans tidligere presidenter og eksdronning Farah.

Fortellerteknikk
Fortellerteknikken i "Spelet om Iran" gir seerne følelsen av å ha vært til stede når de store avgjørelsene ble tatt. Her forteller presidenter, utenriksministre, generaler og makthavernes nærmeste rådgivere med egne ord hvordan de opplevde det som skjedde.

Serien på i alt tre avsnitt er laget for BBC2 av produksjonsselskapet Brook Lapping, som betegnes som dokumentarfilmens Rolls-Royce.

Carter om egne tabber
I program 1 får vi for første gang høre i detalj om det som foregikk bak kulissene da Irans diktator, sjah Mohammed Reza Pahlavi, ble styrtet og det ble opprettet en islamsk republikk.

Noe seinere samme år nådde forholdet mellom Iran og USA frysepunktet da en gruppe studenter okkuperte den amerikanske ambassaden i Teheran i 15 måneder. Daværende president Jimmy Carter forteller om den historiske ydmykelsen USA ble utsatt for da han mislyktes med å få satt fri de 52 gislene. Carter og hans menn avslører sannheten om de fatale feilene de selv begikk i den desperate redningsaksjonen. Fadesen førte til at Carters dager som president var talte.

Vi får også historien fortalt fra iransk side. Nøkkelpersoner i både sjahen og Khomeinis nærmeste krets beskriver de dramatiske hendelsene. Vi møter dessuten studenten som ledet ambassadeokkupasjonen.

Tidligere dronning Farah avslører at Saddam Hussein tilbød seg å drepe Khomeini høsten 1978. Men sjahen var redd for å gjøre den islamske lederen til martyr, og avslo.

Politisk spill
Andre medvirkende i serien er to tidligere iranske presidenter, Akbar Hashemi Rafsanjani (1989-1997) og Mohammad Khatami (1997-2005). De forteller om maktkampene som foregikk internt i republikkens politiske ledelse, ikke minst rundt håndteringen av den åtte år lange krigen mot Irak.

En sentral plass har også Irans kjernefysiske program og USAs forsøk på å få Iran som alliert i krigen mot terror. Det framgår at Iran lovet å stoppe angrepene på britiske og amerikanske tropper i Irak, mot at de vestlige landene oppgav motstanden mot Irans kontroversielle atomprogram.

Britisk dokumentar i tre deler
Originaltittel: Iran and the West
Produsent: Norma Percy
Produsert av Brian Lapping for BBC2
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900
Les mer: Iran and the West