Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 20. juni 2001 kl 19.30 Med sjel og særpreg: Roger med superlyden

Roger med superlyden

Roger Arnhoff har vært veiviser innen utviklingen av norsk kvalitetslyd i mer enn et halvt hundreår. God lyd lager de beste bildene, hevder entusiasten Arnhoff som nylig ble hedret med Kongens gull.

Roger Arnhoff har all sin dag ivret for å utvikle den mest perfekte lydgjengivelsen. Gjennom halvannen mannsalder har han eksperimentert og studert og spekulert seg framover i teknikkens verden, og har så avgjort bidratt til å plassere begrepet "norsk lyd" sentralt på verdenskartet.

Roger Arnhoff spilte en aktiv rolle da den første norske magnetofonen ble bygget hos Proton (senere Siemens) på slutten av 1940-tallet. Han ble etter hvert en pionér innen arbeidet for å utvikle analogt, profesjonelt opptaksutstyr, og etablerte i 1962 sitt eget lydstudio i St. Olavs gate i Oslo. Dette anlegget fikk snart en ledende status i sin bransje her til lands. På 1970-tallet drev han også et videostudio i farger, og tok patent på et egenutviklet kontrollsystem for musikkassetter.

I 1992 ble Arnhoff hentet inn til å utvikle og bygge digitalt utstyr for optimal restaurering og bevaring av lyd, video og film ved det nye Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana. Her hadde han sitt virke fram til oppnådd pensjonsalder i fjor.

Sverre Krüger og Andreas Lunnan har laget et portrett av denne lydens "Reodor Felgen", og bl.a. invitert ham til et gjensyn med laboratorier og arbeidskolleger ved Nasjonalbiblioteket.

Egenprodusert portrettserie
Ved Sverre Krüger og Andreas Lunnan
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53