Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 17. januar 2011 kl 19.45 Skispor fra 1952 til 1982: Jentebølgen til olympisk gull

Ny historisk skiserie


Nå kommer oppfølgeren til de sju episodene av norsk skihistorie som NRK sendte for noen år siden. Den forrige serien tok for seg perioden fra 1850 til 1950, mens serieskaper Steinar Hybertsen denne gangen begynner i 1952 og tar for seg høydepunktene i langrenn for både kvinner og menn, og hopp, fram til 1982.

Fokuset nå er på "forandring i skisporet". Det begynner med Swix som startet produksjonen av de nye syntetiske smøringene etter krigen. Disse revolusjonerte langrenn og senere hopp. De andre poengene i serien er utstyrsrevolusjonen på 70-tallet og antydning til bruk av dopingmidler.

Noen av de aktive i denne perioden er: Hallgeir Brenden, Sixten Jernberg, Oddmund Jensen, Ingrid Wigernes, Babben Enger, Niilo Halonen, Halvor Ness, Gjermund Engen, Odd Martinsen, Berit Aunli, Gerhar Grimmer, Toni Innauer, Juha Mieto, Siri Ratanen, Bill Koch og mange flere.

50 - tallet
Sverige er beste nasjon i langrenn etter krigen, og Norge ligger langt nede på listen. På 50 tallet kommer finnene både i hopp og langrenn, og vinner det meste av internasjonale konkurranser sammen med Sovjetunionen. Det eneste lyspunktet i langrenn for Norge er Hallgeir Brenden fra Tysil, han vinner to Olympiske gull på 50-tallet. Landslagstrener blir ansatt i både hopp og langrenn i Norge på slutten av 50-tallet. Sverige og Finland har hatt landslagstrener i flere år.

Hopp
Hoppnasjonen Norge mister hegemoniet etter OL i Oslo i 1952. Norge vinner ikke en eneste medalje før Toralf Engan vinner gull i VM i Zakopane i 1962. Østtyskerne og finnene er mye mer profesjonelle med trening og utvikling av hopputstyr. Spesielt østtyskerne med Helmut Recknagel i spissen.

På 1960-tallet begynner Norge å ta igjen forspranget i både langrenn og hopp med skikkelig suksess under VM i Holmenkollen i 1966. De to store er Gjermund Eggen med tre gullmedaljer og Bjørn Wirkola med to gull.

70-tallet
1970-tallet er preget av russisk og østeuropeisk dominans både i langrenn og hopp. Nå dukker Østerrike opp som den nye, store hoppnasjonen. Norge er inne i en dårlig periode. Den skal vare helt til VM i Oslo i 1982.

Nye teknikker og nytt utstyr
Hvorfor begynte Bill Koch å skøyte, og hva skjer med utstyret på slutten av 70-tallet? Serien avsluttes med VM på ski i Oslo i 1982 hvor norsk kvinnelangrenn er best i verden og man snakker nå om markedsverdien til løperne. Kvinnene er nå "mer verdt" enn gutta.

Skihistorikere fra Finland og Norge bidrar i serien og arkivmaterialet er hovedsakelig fra NRK. Klipp fra andre arkiv er tatt med, – flere som aldri er vist på TV.

Første episode
Kvinnelangrenn i Norge er heller dårlig like etter krigen. Finnene og svenskene dominerer og har utviklet gode landslag. Men under VM I Oslo i 1952, blir Norge mer eller mindre presset til å stille med et kvinnelag.

Senere på 50-tallet blir Ingrid Wigernes den store forgangskvinnen som kjemper for likestilling i sporet. Hun tar, sammen med Martin Stokken og Leif Haugen kvinnelangrenn til Olympisk gull i 1988.

Norsk dokumentarserie fra 2009
Regi: Steinar Hybertsen, m. fl.
Produksjon: Shybert Productions
Pressekontakt: Sidsel Mundal, sidsel.mundal@nrk.no 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no