Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 2. mars 1999 kl 20.30 Brennpunkt: Siste skift

Brennpunkt: Siste skift (ttv)

NRK1 tirsdag 2. mars kl 20.30
Brennpunkt: Glassverket som ble knust

200 arbeidsplasser forsvinner
1. mars ble hjørnesteinsbedriften PLM Moss Glassverk offisielt lagt ned etter hundre års drift. Med den forsvinner 200 arbeidsplasser fra Moss. Selv mener arbeiderne det er topplanet i deres egen fagorganisasjon som har mye av skylden for nedleggelsen sammen med norske politikere.
Brennpunkt har fulgt kampen fra innsiden siden oktober i fjor. Programmet gir et nært bilde av hvordan arbeiderne ved PLM Moss Glassverk har opplevd å se sin egen arbeidsplass bevege seg nærmere og nærmere stupet.

Tradisjoner
- Det er mange som har jobbet her i både 25 og 30 år og hadde regnet med å være her resten av livet. De spør meg hva de skal gjøre nå som arbeidsplassen forsvinner. Jeg har ikke noe svar til dem.
Morten Hansen, klubbleder i Moss Glassarbeiderforening, har hatt tunge måneder siden varslet om nedlegging kom i oktober i fjor. Selv har han ikke noe nytt arbeid å gå til når glassverket nå blir lagt ned.
- Det blir vanskelig for mange framover. Det er mange som har store lån å betjene og som ikke har fått seg ny jobb, legger Morten Hansen til.
Moss Glassverk feiret 100 års-jubileum i desember i fjor, men sist mandag var det slutt for den tradisjonsrike bedriften. Glassverket er det eneste i Norge som laget glassemballasje som brus- og saftflasker og syltetøyglass.

Ofret og knust
Selv mener klubbleder Morten Hansen at det er LO sentralt som har mye av skylden for nedleggelsen av glassverket. Moss Glassarbeiderforening er et LO-forbund, og glassarbeiderne står i konflikt med LO-organiserte bryggeriarbeidere. En særnorsk avgift på glassemballasje hindrer import av brus og øl til Norge og verner om norske bryggeriarbeidsplasser. Samtidig gjør avgiften det dyrt å lage glassflasker. På den ene siden står glassarbeiderne som vil ha bort avgiften. På den andre siden står bryggeriarbeidere som vil beholde avgiften.
- Norske politikere sier til oss at de ikke fjerner avgiften før LO sentralt ber om det. Men LO tør ikke å ta i denne saken så lenge to LO-forbund står mot hverandre, sier Morten Hansen.
Han mener at et bortfall av avgiften ville ha hindret nedlegging av PLM Moss Glassverk og dermed reddet 200 arbeidsplasser i Moss.
- Denne avgiften vil forsvinne snart fordi den strider mot EØS-reglene, men LO vil dra dette ut så lenge som mulig for å verne bryggeriarbeiderne, hevder Hansen. Han og de andre arbeiderne mener LO har ofret glassverket. -Det føles bittert, sier en skuffet Morten Hansen.

Hard kamp
Morten Hansen og de andre arbeiderne bestemte seg likevel for å kjempe med nebb og klør mot nedleggelsen da de fikk beskjeden i fjor høst.
Brennpunkt har fulgt kampen fra innsiden helt fram til siste slutt. De første opptakene til programmet ble gjort med det samme beskjeden om nedleggelse kom. De siste da fabrikkovnene sluknet.
Programansvarlig er Pål Aam.
NRK1 tirsdag kl 20.30
Reprise NRK2 torsdag kl 23.00

Egenprodusert
Programansvarlig: Pål Aam, 23048648/91732301, e-post: pal.aa.@nrk.no
Pressekontakt i Brennpunkt: Per Håkon Solberg, tlf. 23045494
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123