Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 31. oktober 2004 kl 21.15 Enemy of the State

Politisk spill om penger og makt

Robert Clayton Dean er en ung, vellykket advokat som plutselig får livet sitt kastet ut i kaos. Han oppdager at en korrupt agent for Sikkerhetstjenesten bruker ham som en brikke i et spill om penger og makt. For å overleve må han lære seg å kjempe tilbake med de samme midler.

NSA (National Security Agency) er et mektig etterretningsorgan i USA – det er de som blant annet driver med overvåking av fiender av staten. De ønsker å få igjennom et forslag som vil gjøre det mulig for dem å overvåke hvem de vil, uten begrensninger. Dette vil gjøre NSA enda mektigere, og svekke personvernet i USA betraktelig.

Flere senatorer er i mot dette, men NSA-folkene med visedirektør Thomas Reynolds (Jon Voight) i spissen, presser på. Da lederen for senatskomiteen nekter å gi seg, blir han drept av NSA-agenter. Drapet blir tilfeldigvis filmet, og fotografen blir også jaktet ned og drept. Men før NSA-agentene får tak i fotografen, klarer fotografen å gi fra seg filmen til Robert Dean (Will Smith), uten at han merker det.

Reynolds setter inn mengder av ressurser for å få tak i filmen. Han vil gjøre alt for å forhindre at Dean finner ut at han har filmen og gå til pressen med informasjonen.

Dean finner plutselig ut at livet hans er snudd opp-ned. Han mister jobben, alle kjente er overvåket og agenter lurer rundt hvert gatehjørne. Han må klare å holde seg et skritt foran, uten at han vet hvorfor dette skjer akkurat med ham. Men i skyggene lurer en hjelper…

Om filmen
"Enemy of the State" føyer seg pent inn i rekken av "paranoia"- eller "storebror ser deg"-filmer. Filmen satser mye på teknologien. Her er det nok av gizmos, satellitter og andre tekniske innretninger.

Filmen er ellers ikke fri for humor, særlig representert i noen av NSA-teknikerne som fremstår som ganske "nerdete".

Produsenten Jerry Bruckenheimer har tidligere stått bak filmer som "The Rock", "Con Air" og "Bad Boys", så de som likte disse filmene vil nok kjenne seg igjen i "Enemy of the State" også.

Amerikansk politisk, action thriller (1998)
Originaltittel: "Enemy of the State"
Med: Will Smith, Gene Hackman, Jon Voight, Lisa Bonet, Regina King
Regi: Tony Scott
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78