Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 onsdag 5. november 2008 kl 19.55 Sannheten om mat

Hva gjør maten med oss?

Pølser er også mat, liksom broccoli, men hva gjør den med oss?           (Foto: BBC)
Pølser er også mat, liksom broccoli, men hva gjør den med oss? (Foto: BBC)
Hva er virkningen av soya på hårtap? Og gir blåbær bedre hukommelse? Ikke bare julematen, men mange andre former for mat som vi stapper i oss, handler det om i denne BBC-serien. Det blir i alt seks tankevekkende bordsetninger i serien Sannheten om mat.

BBC-serien gir oss mye å fordøye og bli klok av. F.eks. anskueliggjør den mange utrolige og iblant nesten sjokkerende virkninger som maten kan ha, både på de indre og ytre funksjonene til menneskekroppen.

Krigsoverskrifter
Hver av de seks delene i serien dekker et spesifikt område innen kostholdet. Og hver del inneholder individuelle reportasjer der ulike typer mat prøves ut for å se hva den gjør med konsumenten.

En av gruppene som deltar i serien, blir fotfulgt i flere måneder mens deltakerne gjennomfører sunne endringer i matvanene. Resultatene er ikke bare synlige, de fortjener "krigsoverskrifter".

Anskueliggjøring
Takket være denne måten å anskueliggjøre forandringene på, fester inntrykket seg av hvordan du selv kan spise sunnere.

Enhver av oss kan bli sunnere. Vi kan påvirke alt fra humør, fruktsommelighet og sexappell til konkurransedyktighet og livslengde gjennom hva vi velger å spise.

Ung og vakker
Nettopp livslengde skal det handle om i første episode. Vi får vite hva slags mat som demper aldringsprosessene. Og hvorfor slik mat gjør akkurat det.

Vi får svar på hvorfor blåbær særlig er bra for hjernen. Og på hvorfor tomater beskytter huden vår mot solstråling og hjelper oss til å se yngre ut.

Ikke bare Skippern visste det – i sendingen får vi også høre mer om hvorfor akkurat spinat kan være bra mot redusert syn i alderdommen.

Serien er sendt tidligere.

Britisk dokumentarserie i seks deler (2006)
Originaltittel: The Truth about Food
Produsert av: BBC Worldwide
Kontaktperson: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no


LENKER
 • Les mer på BBC