Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 29. juli 1999 kl 19.30 Ofrenes ambassadør

Ofrenes ambassadør (t)


NRK2 torsdag 29. juli Kl 19.30
Ofrenes ambassadør

Pionerarbeid av dansk lege

Den 60- årige danske legen Inge Genefke var blant de første i verden til å systematisere viten om torturens psykiske følger. Hennes arbeid for ofrene har så langt resultert i over 200 behandlingssentre over hele verden.
I kveld viser NRK2 et program kalt \"Ofrenes ambassadør\" om dansken, og hvordan hun utfører sitt arbeid.

Fikk aksept
Hennes første pasient var chileneren Miguel Lee, som i programmet forteller om torturen han ble utsatt for i hjemlandet, og hvordan Genefke har hjulpet han tilbake til livet.
Lee hjalp siden andre torturofre til behandling hos henne, og gjennom det fikk Genefke og hennes behandlerteam aksept for sin viten.
I dag står danske IRTC, International Rehabilitation Council for Torture Victims, i spissen for arbeidet med å hjelpe torturofre gjennom psykiske etterdønninger. Dette inititativet har ført til at behandlingssentre er opprettet over hele verden, og antall senter stiger hvert år.

Pionerarbeid
I \"Ofrenes ambassadør\" medvirker den styrtrike dansken Jette Parker, som hvert år donerer millioner av kroner sammem med sin mann til IRTCs arbeid.
I tillegg møter vi tortureksperter som forteller om betydningen av Genefke pionerarbeid for disse tidligere glemte ofrene, og den danske utenriksministeren begrunner hvorfor nettopp Genefke og hennes behandlingssenter er innstilt til FNs menneskerettighetspris.
Vi får også se hvilken ildsjel den 60-årige legen egentlig er, og hvor hun henter krefter til å klare av arbeidsdagens brutale ondskap.

NRK2 torsdag 29. juli kl 19.30

Bilder (via Scanpix/Internett)
Den danske legen Inge Genefke har blitt viden kjent for sitt arbeid i forbindelse med å gi torturofre hjelp til å takle hverdagen.

Produksjon fra Danmarks Radio
Regi: Steffen Knudsen
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Sabine Hammari, tlf 23 04 99 18