Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 5. mai 2003 kl 21.30 Dok1: Rød og illegal

Røde krigsveteraner står fram

Følg med tolv kommunistiske krigsveteraner på en reise til Norges Kommunistiske Partis gamle krigsskjulested i Valdresfjellene. (Foto: Odd Reinhardt Nicolaisen)
Følg med tolv kommunistiske krigsveteraner på en reise til Norges Kommunistiske Partis gamle krigsskjulested i Valdresfjellene. (Foto: Odd Reinhardt Nicolaisen)
Ukas Dok1 handler om norske kommunisters motstandskamp i Sør-Norge under den andre verdenskrig. Vi følger 12 krigsveteraner til deres gamle skjulested i Valdresfjellene. Underveis forteller de for første gang på tv den dramatiske og gripende historien om sin aktive motstandskamp.

- Formannen i det kommunistiske ungdomsforbundet satt et par celler bortenfor meg på Grini. En dag hørte jeg celledøra hans ble åpnet, og han fikk beskjed om å ta på seg sivile klær. Så ble han kjørt av gårde til Halvdan Svartes gate. Der ble han dømt til døden faktisk. Jeg husker da han kom tilbake – han ropte ut i korridoren: "Hør alle sammen – jeg skal i hvert fall dø som en norsk nordmann og en god kommunist!".

Med disse ordene innleder den 86 år gamle kommunisten Egil Hansen dokumentaren "Rød og illegal", hvor vi møter de tidligere illegale avisfolkene, sabotørene, kurerene og grenselosene. De 12 krigsveteranene skal avduke et minnesmerke over sine falne kamerater.

200 døde
Norske kommunister gjorde utvilsomt en formidabel innsats i krigsårene. De trykket over to millioner illegale aviser, utførte til sammen 110 sabotasjeaksjoner mot tysk-kontrollert industri og jernbane i Sør-Norge, hjalp tusener av forfulgte nordmenn over grensen til Sverige og gjennomførte en rekke attentater mot norske torturister og angivere. Denne innsatsen krevde store menneskelige offer blant kommunistene - omlag 200 av dem døde i kamp, under tortur, i fengsel eller ved henrettelse.

Underdokumentert
Kommunistenes motstandsarbeid under krigen er en underdokumentert del av vår okkupasjonshistorie, og Forsvarsdepartementet og Forsvarets mediesenter har nå støttet denne dokumentarproduksjonen. Endelig kan noen av de kommunistene som risikerte livet for Norges fred og frihet dele sine smertefulle, men stadig like aktuelle, erfaringer med oss.

Den tidligere grenselosen Brede Larsen har i hele etterkrigstiden båret med seg noen ord av Nordahl Grieg, og de samme ordene var nylig skrevet på en rekke hjemmelagde bannere på Youngstorget i Oslo da 60 000 mennesker demonstrerte mot krig i Irak:

Krig er forakt for liv
fred er å skape
kast dine krefter inn
døden skal tape

Innkjøpt program
Regi: Eirik Audunson Skaar
Kontaktpersoner:
Eirik Audunson Skaar: 415 09 240
Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: presse@nrk.no, tlf. 23 04 74 57