Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 29. mars 2005 kl 19.30 Ut i naturen: Magasin

Våren er i anmarsj

Kari Toft er programleder i Ut i naturens magasinutgave (Foto: Stein Hage, NRK)
Kari Toft er programleder i Ut i naturens magasinutgave (Foto: Stein Hage, NRK)
Naturen er i voldsom forandring nå om våren. Det er umulig ikke å bli påvirket av de sterke kreftene som lyset og varmen setter i gang. Men ennå er det en maktkamp mellom varme og kulde og fremdeles en god stund til vinteren slipper taket, i hvert fall på Dovre.

Samtidig er dette kanskje den aller flotteste tiden rundt foten av Snøhetta. Det er fortsatt gode snøforhold, men med varme i solstrålene og lange, lyse dager.

Moskusen
Programleder Kari Toft spenner på seg både ski og kjelke, og med velvillig drahjelp fra trekkhunder blir hun med kjentmann Tord Bretten innover nasjonalparken på Dovre på leting etter moskusen.

Det er like før de fascinerende urtidslignende dyrene skal kalve, og spenningen er stor rundt helsetilstanden til flokken. I fjor måtte nemlig en stor del av moskusstammen avlives på grunn av den smittsomme virussykdommen munnskurv. Hvordan er det gått med dem i vinter?

Røyene ligger i kø
Våren har kommet langt mange steder, men ennå er det et par uker igjen til årets tiurleik når sitt klimaks. Likevel viser Ut i naturen utrolig vakre opptak fra en spillplass hvor røyene bokstavelig talt ligger i kø. En slik tiurleik blir det stadig vanskeligere å finne siden mange spillplasser er blitt ødelagt på grunn av moderne skogsdrift. I programmet treffer vi også en skogeier som vil sikre tiurens spillplasser for framtiden.

Rådyr med kattemor
Seervideoene i Ut i naturen byr alltid på noe spennende. Og denne gangen møter vi blant annet en rådyrkalv med en helt spesiell fostermor. Det er nemlig husets katt som tar seg av den sultne kalven. Rådyrkalven blir ammet og slikket akkurat som de andre ungene. Men det blir litt trangt i kurven…

Egenprodusert naturdokumentar fra Program riks, Naturredaksjonen, Hordaland
Programleder: Kari Toft
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
Vises også i Nett-TV.