Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 20. juli 2005 kl 20.25 Når vi skilles: I medgang og motgang

Samlivsbrudd og økonomi


"Når vi skilles" – dansk serie om ham, henne, skilsmissen og livet etterpå. (Foto: DR)
I en dansk serie følger vi en håndfull mennesker som alle levde i parforhold, men ble skilt. Det økonomiske forhold som var i et ekteskap eller et samboerskap, forandrer seg og tilspisser seg ofte i tiden etter en skilsmisse.

I den lille byen Ikast på Jylland melder Søren seg som boligsøkende hos kommunen. "Carina og jeg er blitt skilt, og nå mangler jeg så mange penger at jeg ikke klarer å betale avdragene på huset," erklærer Søren.

Han er kommet i en økonomisk klemme etter skilsmissen. Nå havner antagelig huset på tvangsauksjon.

Finne ro
"Jeg burde finne mer ro i livet," sier Carina, "for jeg blir så lett stresset for tiden. Det er det der med økonomien og de tingene, og så er det alt man skal rekke. Og det er arbeidet…jeg skulle gjerne skaffet med et verktøy, en måte å konsentrere meg på, få fokus på ting."

Carina er begynt på yogakurs og hun forsøker å spise sunn mat.

Våkenetter
"Jeg har kun til de faste utgiftene og ingen penger til mat," forteller Søren.

"Det kan gå hele uker som jeg ikke sover om natten. Jeg ligger der og er fortvilet. Har jeg råd å bli boende, eller…."

Mer om serien
Ved skilsmisse får samliv, sex og familieliv endrede vilkår. En dansk dokumentarserie tar opp et ømtålig tema og går nært inn på en del par som forsøker å takle forandringene. I Danmark regner en at hvert tredje barn i løpet av barndommen opplever at mor og far blir skilt, og landet ligger på skilsmissetoppen i Europa. I serien på seks programmer er det likevel ikke barna som er i fokus, men den enkelte voksne. Hvordan håndterer han og hun krisen, og hvordan kommer de videre i sine liv?

Vi opplever den første tiden etter skilsmissen. Det handler om noen som går, noen som blir forlatt og om noen som skilles i enighet. "Når vi skilles" går nært inn på seks forskjellige mennesker som går skilte veier.

Dansk dokumentarserie i seks deler (2003)
Originaltittel: Når vi skilles – I medgang og modgang (5:6)
Produsert av: Danmarks Radio
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57