Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 8. januar 2006 kl 20.15 Konger for Norge: Flukten

Familie på flukt

Kong Haakon og kronprins Olav ved bjørka i Molde. Foto: NRK
Kong Haakon og kronprins Olav ved bjørka i Molde. Foto: NRK
Et tysk angrep var ventet når som helst, og den norske kongefamilien ble fraktet ut av hovedstaden i grevens time. Den 9. april 1940 ble det ordnet med et ekstratog slik at de kongelige, regjeringen og en del stortingsrepresentanter fikk unnslippe.

Det ble ikke mye søvn på noen verken på Slottet eller Skaugum natt til 9. april. En snarrådig stortingspresident C.J. Hambro sørget for at det ble satt opp et ekstratog. Ved et lykketreff ble tyskerne flere timer forsinket ved at krigsfartøyet Blücher ble senket i Drøbaksundet.

Flukten som nå fulgte, ble meget nervepirrende. Allerede et par mil fra Oslo måtte toget med kongefamilien stanse på grunn av et tysk bombeangrep. Flukten fortsatte til Hamar og videre til Elverum med tyskerne hakk i hel. Allerede neste natt ble kronprinsesse Märtha og barna brakt over grensen og til sikkerhet i Sverige.

I slutten av april nådde kong Haakon og kronprins Olav Molde. Sammen stod de ved "en sølvblek bjerkestamme" og så tyskernes bombefly ødelegge store deler av byen. Den 29. kom den britiske krysseren "Glasgow" inn til havna i Molde. Store deler av havna stod i brann og røykteppet ga kongefamilien og skipet den beskyttelsen de trengte for å unnslippe nordover til Tromsø.

Kvelden 7. juni 1940 forlot en sorgtung kong Haakon landet sammen med kronprins Olav om bord på krysseren "Devonshire" med kurs for England.

I dette programmet medvirker HKH Prinsesse Astrid, Kåre Willoch, Lars Roar Langslet, generalløytnant Wilhelm Mohr (tidl. adjutant for kong Haakon), Martin Nyhus (øyenvitne Nybergsund), Terje Opseth (barnebarn av tollstasjonssjef Trysil), Einar Østgaard (sønn av adjutant N.R.Østgaard og hoffdame Ragni Østgaard), Stanley Thomas Henty, mannskap på krysseren "Glasgow".

Om serien
Historien om Norges kongehus utspiller seg gjennom elleve programmer fremover. Konger for Norge starter novemberdagen 1905 da danske prins Carl satte sin fot i Christiania med sin hustru Maud, og tar oss med frem til vårt moderne kongehus med frigjorte og moderne tronfølgere som har valgt ektefeller fra folket. Intervjuene er gjort av Anne Grosvold og kommentarene blir lest av Christian Borch.

Egenprodusert dokumentarserie
NRK Underholdning, 2005
Prosjektleder: Anne Torjusson Diesen, 23 04 78 01
Intervjuer: Anne Grosvold
Kommentarer: Christian Borch
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41