Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 26. februar 2013 kl 19.45 Ut i naturen: Svømmer med hvaler - magasin

Hval, sild og mann


-Det her er jo helt sinnssykt. De leker med oss! Marinbiologen med dykkermaske og snorkel har problemer med å finne ord etter sin første svømmetur med hval.

Han har aldri før lekt med noen som er så mye større enn seg. Knølhvalen kan nemlig bli opptil 15 meter og veie 30 tonn. Og plutselig var de både rundt ham og under ham.

Vandring med matpause
Hver høst legger de drøyt 1000 knølhvalene i Barentshavet ut på sin lange vandring til Karibia for å føde eller parre seg. Det er en tre måneder lang vandring som kan vare enda lenger dersom de finner gode matstasjoner underveis.

I år ble en av matpausene lagt til fjordene rett utenfor Tromsø. Grunnen var at silda hadde kommet inn mot Kvaløya, og dermed ble det plutselig et yrende liv av alle som ville ha sin del av de sølvblinkende fiskestimene.

Holdt pusten i spenning
Hval og spekkhoggere jaktet i vannet og fikk det til å koke i overflata. Sildefiskerne dro inn tunge fangster, mens store måkeflokker flakset rundt og forsynte seg av overfloden.

Ut i naturen-teamet var så heldige at de kunne stå midt i alt dette livet og filme. Audun Rikardsen, som ville oppleve hvordan det var å snorkle sammen med hval, var usikker på om han kanskje kom vel nært. Og vi som sto i den lille, åpne båten, holdt pusten mens en mørk skygge på flere ti-talls tonn strøk like under oss…

Hardangervidda
Naturen rundt Tromsø er storslått og variert og en ung tromsøværing har fått en spesiell venn i den vakre horndykkeren. Men vi skal også til Hardangervidda og se nærmere på et overraskende problem. Enkelte vann på Hardangervidda har nemlig for mye fisk.

I årets første seervideoer ser vi om det er elgoksen eller elgkua som bestemmer.

Egenproduksjon, 2012.
Programleder: Kari Toft, kari.toft@nrk.no tlf 91138881
Produksjonsleder: Bjørg Langeland
Kontaktadresse for presse presse@nrk.no tlf 414 28 800
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice tlf 815 65 900