Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 10. januar 2009 kl 23.15 Nattkino: Shakespeare in Love

Prisbelønt romantisk komedie

Gwyneth Paltrow som den vakre Viola i
Gwyneth Paltrow som den vakre Viola i "Shakespeare in Love".
"Shakespeare in Love" er en oppdiktet historie som legger handlingen til 1590-årene. Med fantasi og humor er vi med i skapelsesprosessen til verdens vakreste kjærlighetshistorie.

William Shakespeare (Joseph Fiennes) har problemer. Ikke bare skriver han for Philip Henslowe (Geoffrey Rush), eieren av "The Rose", et teater hvis dører snart blir stengt takket være sadistiske kreditorer, han lider også av en kraftig diktertørke. Han har faktisk ikke skrevet noe av betydning på flere år. Unge Shakespeare kommer i litt av en klemme når Henslowe, desperat etter å ro i land teatrets økonomi, satser alt på Shakespeares nye komedie, "Romeo og Ethel, piratens datter". Problemet er imidlertid at "Romeo" bare fins i Shakespeares hode, han har ikke skrevet et eneste ord.

Den vakre Viola (Gwyneth Paltrow) er en ivrig teatergjenger, noe som er ganske skandaløst for en kvinne av hennes stand, og hun er en stor beundrer av Shakespeares skuespill – og ikke minst av dikteren selv. Ulykken er at hun står i fare for å bli giftet bort til en mann hun ikke elsker og sendt av gårde til en tobakksplantasje i Virginia. Men før dette skjer kler Viola seg som mann, og får rollen som Romeo. Shakespeare oppdager maskepien, men sier ingenting.

Romansen mellom William og Viola er et faktum, og den blir mer og mer intens. På veien frem mot klimaks forvandler den farsepregede komedien om Romeo og piratene seg til den tidløse tragedien "Romeo og Julie".

Filmen ble belønnet med blant annet en Oscar for beste film, mens Gwyneth Paltrow fikk Oscar for beste skuespillerinne i musikal eller komedie.


Britisk/amerikansk spillefilm fra 1998
Originaltittel: "Shakespeare in Love"
Regi: John Madden
I rollene: Joseph Fiennes, Gwyneth Paltrow, Geoffrey Rush, Judi Dench og Simon Callow