Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 27. juli 2006 kl 19.30 Michael Palin i Himalaya

På høyslettene i Tibet

Michael Palin i Himalaya: På de tibetanske høyslettene lærer Michael Palin seg å melke jak-kveg. (Foto: Basil Pao, BBC)
Michael Palin i Himalaya: På de tibetanske høyslettene lærer Michael Palin seg å melke jak-kveg. (Foto: Basil Pao, BBC)
Michael Palin begir seg til hovedstaden Lhasa i det nordlige Tibet for å se med egne øyne hva de kinesiske makthaverne har gjort med landet. Han får også ta del i jaknomadenes årlige hestefestival på de enorme tibetanske høyslettene.

Kinesiske aksjoner, ikke minst under kulturrevolusjonen, førte til enorme ødeleggelser av klostre og templer, forfølgelse av munker og forbud mot alle former for religiøst liv i Tibet.

Siden slutten av 1970-årene har det skjedd en liberalisering, noe Michael Palin konstaterer når han besøker det berømte Potala-palasset og klostrene Tashilunpo og Sera. Religion blir igjen tolerert, men samtidig blir Lhasas gamle tibetanske sentrum revet og erstattet med moderne kinesiske kjøpesentre og nattklubber.

Varme kilder og hestefestival
Michael Palin følger så pilegrimsruten til den store, hellige saltsjøen Namtso, der han koser seg i enorme varme kilder.

I det tibetanske høylandet lærer han seg kunsten å melke nomadenes uunnværlige husdyr, jaken. Sammen med en nomadefamilie drar han til regionen Yushu, der tusenvis av nomader samles til den årlige hestefestivalen.

Om serien
Tv-personligheten, skuespilleren, humoristen og globetrotteren Michael Palin har de senere årene hatt stor suksess med sine reisebrev fra nær sagt alle verdenshjørner. I sin nyeste ekspedisjon for BBC, den sjette i rekken, har han tatt turen til det indre Asia og verdens høyeste fjellkjede.

I seks episoder følger vi den sjarmerende og entusiastiske turisten på en over tre tusen kilometer lang reise som byr på prøvelser og farer, men også gleder og nye vennskap. I løpet av turen skal vi bli med til Pakistan, India, Nepal, Tibet, Kina og Bhutan, før vi begir oss ned til slettene i Bangladesh.

Programmet er sendt tidligere.

Britisk reiseserie i seks deler
Originaltittel: Himalaya With Michael Palin
Produksjon: Prominent Television for BBC (2004)
Programleder: Michael Palin
Pressekontakt: Marianne Vinje, 23 04 99 18/988 588 80


LENKER
  • Les mer