Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 fredag 19. desember 2008 kl 23.40 Berserk gjennom Nordvestpassasjen

Historisk sus i seilene

Berserk gjennom Nordvestpassasjen (6): Kaptein Jarle Andhøy skal få store problemer med å fullføre ekspedisjonen gjennom Nordvestpassasjen. (Foto: wildvikings.com/NRK)
Berserk gjennom Nordvestpassasjen (6): Kaptein Jarle Andhøy skal få store problemer med å fullføre ekspedisjonen gjennom Nordvestpassasjen. (Foto: wildvikings.com/NRK)
I siste episode av Berserk gjennom Nordvestpassasjen seiler Berserk-mannskapet inn til historiske Gjøahavn, hvor de skal søke etter etterkommere av Roald Amundsen.

Amundsen og mannskapet hans tilbrakte to vintre i Gjøahavn. Selv om han utad var en fanatisk motstander av kvinnekontakt under polarekspedisjonene, kommer det frem i dagboken hans at han syntes inuittkvinnene i Gjøahavn var svært attraktive.

Mer enn et rykte
"Enkelte av disse kvinder er rene skjønheder. De er noget smaa, men særdeles velskabte. Mændene frembyder nu sine koner for den spotpris af – ja nær sagt hva som helst."
Offisielt døde Roald Amundsen ugift og barnløs, men gamle rykter sier at det finnes etterkommere av Amundsen blant inuittene i Gjøahavn. Berserkmannskapet finner fort ut at dette kan være mer enn bare et rykte.

Når Berserk drar inn til Cambridge Bay for å bunkre diesel, blir Fredrik (skipskokken) og David (dyrenes konge) satt av på en øde øy for å unngå flere konfrontasjoner med kanadiske myndigheter. Forrige gang slapp Fredrik unna den kanadiske kystvakten ved å skjule seg i båten, men nå tar kaptein Jarle Andhøy ingen sjanser. Lite vet Fredrik og David at dette blir siste gang de ser Berserk-skuta og resten av mannskapet på denne ekspedisjonen.

Norsk polarhistorie
Kaptein Jarle Andhøy seiler i kjølvannet til Amundsen gjennom den beryktede Nordvestpassasjen. Med et uerfarent mannskap og en båt funnet på skarphaugen i Puerto Rico skal Berserk-skuta skrive norsk polarhistorie. Ingen norsk seilbåt har klart å seile gjennom Nordvestpassasjen siden Roald Amundsen gjennomførte ekspedisjonen med skuta Gjøa i 1906.

Nordvestpassasjen er snarveien til Asia, en sjørute som går fra Atlanterhavet til Stillehavet via de arktiske øygruppene i Nord-Canada. Passasjen er regnet som en av de farligste og vanskeligste ekspedisjonene i polare strøk på grunn av sine plutselige stormer, enorme kulde og truende skruis. Med en gjeng bulkete sønner av Norge, legger kaptein Jarle Andhøy ut på et nytt Berserk-eventyr i et av verdens mest fryktede farvann.

Programmet er sendt tidligere.

Underholdning/dokumentarserie i seks deler
Samproduksjon mellom wildvikings.com og NRK (2008)
Hovedproducer: Eirik Ingstad Sandberg
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf. 23 04 41 01
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, info@nrk.no