Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 12. januar 2010 kl 21.30 Det nye landet: Arbeiderne

Panikkvåren som endret Norge

Rockey Wilson kom til Norge for å lære nordmenn om oljeboring, men ble værende på grunn av de fine damene. Foto: Pandora Film
Rockey Wilson kom til Norge for å lære nordmenn om oljeboring, men ble værende på grunn av de fine damene. Foto: Pandora Film
Dagsrevyen kunne våren 1971 rapportere om panikktilstander i Oslo. 600 pakistanerne var kommet til landet i løpet av noen måneder, og Norge skulle aldri bli det samme.

De siste førti årene har innvandring forandret Norge. I fem episoder om Norges moderne innvandringshistorie forteller serien om hvorfor og hvordan forandringene har skjedd.

Den første strømmen
Dokumentarserien "Det nye Landet" tar for seg Norges moderne innvandringshistorie, en viktig del av norgeshistorien som forandret landet for alltid. Det begynte med unge menn lokket til Europa av høye lønninger. Tilfeldigheter førte dem til Norge. 600 pakistanere i Oslos gater skapte panikk både i folket og i regjeringskvartalet. I dag er både norsk industri og norsk helsevesen totalt avhengig av innvandrere.

Jakten på det gode liv
I første episode møter vi Munir Hussain som satt 30 dager i en minbuss for å komme til Norge, Rocky Wilson som kom for å lære nordmenn oljeboring, og valgte Norge på grunn av de fine damene, og Pawel og Agnes Blaszkiewicz som kom for å plukke jordbær og endte som storbønder. Vi får også høre historien til Chalak Rashid som kom som oljegeolog og endte som frisør, og Semek Raczyński som flyttet fra Pulawy i Polen til Sandane i Sogn og Fjordane for å syvdoble lønnen sin. Unike arkivbilder utgjør en viktig del av billedmaterialet i dokumentarserien.

Om serien
Første episode av "Det nye landet" forteller om arbeiderne som kom for noen år, men ble livet ut. Andre episode tar for seg flyktninger drevet vekk fra sitt land, og Norge som vil hjelpe, men som frykter falske flyktninger. I tredje episode settes søkelyset på innvandringsmotstand, rasisme og kampene i innvandringens kjølvann. Fjerde episode skildrer innvandrernes møte med et av verdens mest likestilte land, og femte og siste episode av serien er viet barna som vokser opp som nordmenn.

Norsk dokumentarserie i fem deler fra 2009
Regi: Lars Petter Gallefoss
Manus: Nedim Dizdarevic, Carolina Maira Johansen, John-Kaare Hoversholm
Produsent: Pandora Film / Morten Offerdal
Pressekontakt: Jade Josefine Nordahl/ 924 03 873 / 230 44 576
TV-seere bes kontakte: Publikumsservice/ 815 65 900