Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 19. januar 2010 kl 21.30 Det nye landet: Flukten

Flukten

Bokseren Fransisco Valdes satt fem år på dødscelle i Chile etter militærkuppet i 1973, men var en av de heldige som ble reddet av diplomat Frode Nilsen. Foto: Pandora
Bokseren Fransisco Valdes satt fem år på dødscelle i Chile etter militærkuppet i 1973, men var en av de heldige som ble reddet av diplomat Frode Nilsen. Foto: Pandora
Fransisco Valdes ble torturert og satt fem år på dødscelle i Chile. Nhon Vhan Vho satt uten mat, vann og drivstoff på en fiskebåt i Sør-Kinahavet. Redningsmennene kom fra Norge.

Andre episode av serien om norsk moderne innvandringshistorie forteller flyktningenes dramatiske historier og om Norges rolle som motvillige hjelpere.

Flukt på liv og død
For den enkelte flyktning kan det å komme til et annet land bety forskjellen på liv og død. For Norge er det en mulighet til å vise seg som en humanitær supermakt. Men behovet for kontroll er også stort. Frykten for falske flyktninger og store mengder asylsøkere har gjort at kravene til å få beskyttelse i Norge har blitt håndhevet strengt.

Stengte ambassaden
Da militærjuntaen i Chile drepte sine motstandere etter kuppet i 1973, stengte Norge sin ambassade for flyktninger. Frode Nilsen ble sendt ned for å redde Norges ære. Han oppførte seg vennlig overfor de militære og fikk dem til å gi vennetjenester i retur. Dermed fikk han reddet fanger ut av dødsceller.

Flyktningene
I kveld møter vi Francisco Valdes, som satt med dødsdom i Chile. Vi får også høre fra redningsmannen hans, diplomat Frode Nilsen, som reddet hundrevis av chilenske liv. En annen av flyktningene som kom til Norge var Nhon Van Vo. Han risikerte livet for å flykte fra kommunistene i Vietnam, og ble plukket opp i havet utenfor Vietnam av kaptein Oddvar Ness, som alt i alt reddet 188 båtflyktninger.

Kald velkomst
Da han kom til Norge ble Asmir Kiljucanin plassert på et nedlagt sanatorium høyt i fjellheimen over Luster. Emine Zejnullahi har også vonde minner fra Norge, hun fikk politiet på døren da hun var på besøk hos en venninne som niåring og ble sendt hjem til Kosovo sammen med familien sin. En av de som må ta de vanskelige beslutningene om hvem som får bli og hvem som må ut, er Lisbeth Dageid, som jobber som saksbehandler i UDI. Avgjørelsene som tas, har store konsekvenser for dem de gjelder. Hari fra Etiopia sitter på et asylmottak i Bergen og venter på dommen.

Om serien
Første episode av "Det nye landet" forteller om arbeiderne som kom for noen år, men ble livet ut. Andre episode tar for seg flyktninger drevet vekk fra sitt land, og Norge som vil hjelpe, men som frykter falske flyktninger. I tredje episode settes søkelyset på innvandringsmotstand, rasisme og kampene i innvandringens kjølvann. Fjerde episode skildrer innvandrernes møte med et av verdens mest likestilte land, og femte og siste episode av serien er viet barna som vokser opp som nordmenn.

Norsk dokumentarserie i fem deler fra 2009
Regi: Lars Petter Gallefoss
Manus: Nedim Dizdarevic, Carolina Maira Johansen, John-Kaare Hoversholm
Produsent: Pandora Film / Morten Offerdal
Pressekontakt: Jade Josefine Nordahl/ 924 03 873 / 230 44 576
TV-seere bes kontakte: Publikumsservice/ 815 65 900