Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 23. januar 2000 kl 20.10 Profil: Operabyggeren Jørn Utzon

Profil: Operabyggeren Jørn Utzon (t)

NRK2 søndag 23. januar kl 20.10
Profil: Operabyggeren - Jørn Utzon

Arkitekten på kanten av det mulige

Sydneys operahus er et moderne mesterverk. Den berømte arkitekten Jørn Utzon forteller i et sjeldent intervju om sin rolle i den spennende historien om byggverkets planlegging og konstruksjon.

I 1957 vant Utzon førsteprisen i en konkurranse om å tegne et operahus til byen Sydney i Australia. Men ni år etter at arbeidet hadde begynt, i 1966, ble han tvunget til å forlate prosjektet, og han har aldri reist tilbake til Australia. Det var politiske årsaker som til slutt knekket ham.

Selv om den eksteriøre profilen av operabygget er en hyllest til Utzons originale design, er interiøret offer for store kompromisser. Programmet avdekker for første gang detaljene i Utzons intrikate og eventyrlige modeller som aldri ble realisert.

Bor i Danmark
Jørn Utzon er i dag 80 år og bor i Hellebæk i Danmark, i et hus han har bygget selv. Han har fått alle de priser det er mulig å få: Alvar Aalto-medaljen, The Order of Australia, The Sonning Prize, The French Legion of Honour, og i 1998 fikk han byen Sydneys nøkler. Denne vakre filmen viser triumfen, spenningen og tragedien da en av verdens mest berømte moderne bygninger skulle tegnes og bygges.

NRK2 søndag kl 20.10
NRK2 søndag 23. januar kl 20.10
Profil: Operabyggeren - Jørn Utzon

Operahuset i Sydney, Australia

Innkjøpt dokumentar. Australsk produksjon
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83