Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 15. mars 2001 kl 22.35 Profil: Profil: Marmor - liv til skulptur

Profil: Marmor - liv til skulptur


NRK2 torsdag 15. mars kl 22.35
Profil: Marmor - liv til skuptur

Marmor fra Carrara

Den rene marmoren fra landsbyen Carrara i Italia trekker til seg skulptører fra hele verden. I kveldens program møter vi noen av dem, blant andre den norske billedhuggeren Knut Steen.

Knut Steen, nestoren blant norske billedhuggere, minnes perioden da Henry Moore rådet grunnen ved foten av Pietrasanta, marmorfjellet i Carrara. Han forteller også om sitt samarbeid med Studio Sem, der kunstnerne har arbeidet med klassiske og modernistiske skulpturer i mange generasjoner.

Vi møter også trendsettende billedhuggere som Fernando Botero fra Columbia, den best betalte billedhuggeren for tiden, og dansken Jens Sørensen som er mest kjent for sine monumentale vannarbeider og skulpturer for den danske kongefamilien. Den polske kunstneren Igor Mitoraj, en ledende skikkelse i Frankrike og Italia, viser stolt fram sin overdådige villa med eget studio, og den britiske billedhuggeren Helaine Blumenfield forteller om den spesielle stemningen kunstnerne føler i Pietrasanta.

Men landsbyen Carrara får ikke bare besøk av berømtheter fra andre land. Her holder også de anonyme, men stolte håndverkerne \"artigiani\" til. De ikke bare lager kopier av Michelangelos David i full størrelse, men også andre skulpturer for flere av verdens fremste skulptører.

NRK2 torsdag kl 22.35
Blir også sendt mandag (NRK1)

Nederlandsk produksjon
Originaltittel: Marble, the Myth of Sculpture
En film av Thomas Kist, Wim Louwrier, Paul Beek
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)

Bilde
En håndverker i arbeid med marmor i et av verkstedene i Carrara (Foto: Thomas Kist)