Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 6. mai 2001 kl 20.35 Middelhavet rundt med Keith Floyd

Middelhavet rundt med Keith Floyd (t)


NRK1 søndag 6. mai kl 20.35
Middelhavet rundt med Keith Floyd (7:9)

Mat og marked i Tunis og Marrakech

Etter et opphold i serien siden midten av mars skal vi igjen møte den eksentriske kokken Keith Floyd som i kveld besøker Tunisia og Marokko. De nordafrikanske landenes mat og historie er en sterk inspirasjon for den matglade turisten.

Etter å ha tatt en dukkert fra en av de mange strendene i Tunis, tar Floyd oss med på hotellet. Han betror oss at han ikke har særlig sans for moderne hoteller i store byer. De er helt like! Dessuten fins det aldri isbiter i minibaren...Men buffeten i spisesalen ser lekker ut. - Det gjelder bare å være først, sier Floyd, og smaker litt på alt.

Floyd tar en spasertur ut, og hva smaker vel bedre enn en matbit på veien? En krydret, tunisisk omelett gjør susen. På markedet kjøper han med seg en stor bunt chili, et krydder som brukes mye i Tunis. Floyd finner også spor etter romertiden, hvor kristne ble ofret i gladiatorkamper.

Tunisisk kjøttstuing
Heldigvis er Floyd mer opptatt av mat enn av krig, og vi blir med når han lager en tunisisk kjøttstuing med smør, hvitløk, tomatpuré, vann, salt og pepper. Dette skal koke i 30 minutter. Så tilsettes kanelstenger, en spiseskje kaffe og til slutt tomater, løk og persille. Floyd demonstrerer også hvordan tunisierne lager sin egen \"egg og reke-snack\". En tynn deig fylles med reker, krydder og et rått egg i midten. Eggehviten smøres utover slik at deigen kan brettes sammen til en omelett før den friteres i olje.

Marrakech
Byen Marrakech i Marokko har også en rik historie, og Floyd er ute og går en tidlig morgen hvor duften av ferskt brød ligger over byen. Her lager han en kyllinggryte med kanel, ingefær, citron-pickles, litt safran, aprikossyltetøy, litt tomatpuré, svisker, ristede mandler, sesamfrø, koriander og persille.

Senere besøker han en vinmark hvor vindruebuskene hviler på bambusstenger for å komme opp fra bakken. Vår mann smaker selvfølgelig også på det ferdige produktet, og i følge Floyd er vinen absolutt godkjent. Floyd forteller også hvordan man lager couscous av lam.

Om kvelden dekkes det store langbord i markedsområdet. Her kan alle komme å få seg et rimelig måltid. Keith Floyd trives også her, og maten smaker fortreffelig. - Den er helt fersk, ingen fare for matforgiftning, sier Floyd, og runder av programmet med å fortelle at neste gang er han i pyramidenes land, Egypt.

NRK1 søndag kl 20.35

Britisk produksjon
Originaltittel: Around the Med with Keith Floyd
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)

Bilder
1.Keith Floyd blant druer på bambus.
2.Floyd på innkjøpstur.
3. Floyd roser maten i Tunisia og Marokko.- Den er helt spesiell, både søt og krydret på samme tid, sier han.